Путин: Инвеститорите в „Роснефт“ вече спечелиха

След приватизацията пазарната цена на „Роснефт“ се повиши с 18%, така че „инвеститорите вече спечелиха“. Това отбеляза руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

„Искам да ви поздравя с финализирането на сделката по покупка на 19,5% от нашата водеща петролна компания „Роснефт“, обърна се той към участниците в сделката и посочи, че бизнесът им в Русия ще продължи да се развива успешно.

Руският президент отбеляза още, че приватизацията на част от капитала на „Роснефт“ е най-мащабната сделка в петролния бизнес през 2016 година.

От продажбата на 19,5% от компанията в държавната хазна влязоха почти 11 млрд. евро. Купувачи са държавният фонд на Катар (Qatar Investment Authority) и британско-швейцарският търговец със суровини Glencore. Разследване на руското бизнес издание РБК пък показа, че руската държавна банка ВТБ най-вероятно е финансирала цялата операция по придобиването на дела.

По време на срещата си с инвеститорите Путин посочи още, че компаниите са инвестирали с намерението да увеличат присъствието си в Русия.

„Нашите катарски приятели ще участва в добива на въглеводороди на територията на Русия“, отчете той и допълни, че Glencore ще „има дългосрочен договор“ за доставка на руски петрол на световните пазари.