Путин изрази съболезнования към роднините и близките на Евгений Примаков

Днес на 85-годишна възраст почина известният съветски и руски политик, бивш премиер и бивш външен министър на РФ Евгений Примаков.

Руският президент Владимир Путин изрази искрените си съболезнования към роднините и близките на Примаков, съобщи пред журналисти прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков. „Примаков, – отбеляза той. – беше велик държавник, учен и политик, който остави след себе си огромно наследство“.

По думите на прессекретаря на руския президент, Путин се е срещнал с Примаков преди около месец. Президентът е посетил политика, след като той му изпратил последната си книга. Песков подчерта, че Путин винаги се е интересувал от дълбоката гледна точка на Примаков за световните процеси, „особено в такава сложна обстановка“.

Едно от най-ярките събития в мандата му е неосъществената визита в САЩ. На 24 март 1999 г. Примаков отлита към Вашингтон, но докато лети над Атлантическия океан, му е съобщено, че НАТО е започнала бомбардировки над Югославия. Тогава Примаков разпорежда самолетът да се върне в Москва.

През май 1999 г. Примаков е освободен от поста министър-председател на РФ и става един от лидерите на блока „Отечество-цяла Русия“ (ОВР) и един от опонентите на президента Елцин. През 2000-2001 г. е лидер на фракцията ОВР в Държавната дума, а от 2001 г. до 2011 г. работи като президент на търговско-промишлена палата на Русия.

Депутатът от Държавната дума, бивш посланик на Русия в ЕС Василий Лихачов в интервю пред ТАСС нарече кончината на Примаков „абсолютно непоправима загуба“, защото „с този човек е свързана не една, а няколко епохи в развитието и на Съветския Съюз, и на РФ“. „Това е човек, който правеше история“, и днес, „узнавайки тази новина, на практика всички столици в света ще говорят с тъга за кончината на Евгений Максимович“, констатира Лихачов.

Мъдрост, достойнство и хуманност – ето това е истинското величие. Това написа на страницата си във Facebook заместник-директорът на департамента по информация и печат към руското външно министерство Мария Захарова във връзка с кончината на Евгений Примаков. „Той е не просто политик, общественик, дипломат, учен, журналист, – отбеляза тя. – Той е много повече. Той е Примаков“. „Това е огромна загуба. Но с нас остава неговото наследство, – подчерта Захарова. – Много от това, което той е измислил и въплътил, се явява основа на нашата външна политика“. Заместник-директорът на департамента посъветва всички „да четат книгите му“.