Путин избегна темата „Курили“ на преговорите с японския премиер

Русия и Япония възнамеряват да укрепват икономическото сътрудничество, което може да бъде стабилна основа за решаване на проблемите от мирния договор, позовавайки се на думите на говорителя на руския президент Дмитрий Песков, съобщи ИТАР-ТАСС. В отношенията на Япония и Русия има възможност да се решават сложни въпроси от дневния ред, заяви руският президент Владимир Путин по време на срещата си с японския премиер Синдзо Абе.

Путин напомни, че стокооборотът между двете страни се увеличава и се създават механизми за взаимодействие на политическо ниво. „Всичко това създава добри предпоставки за решаването на най-сложните междудържавни проблеми“, – смята президентът. Той е категоричен, че отношенията с Япония се изграждат постепенно и в положителна насока. От своя страна, японския премиер Синдзо Абе, се съгласи с оценката на Путин и заяви: „Смятам, че успяхме да отворим една нова страница в развитието на отношенията между двете държави“, напомняйки, че тази среща е петата по ред с руския президент. Миналата година лидерите на Русия и Япония се срещнаха 4 пъти, като последния път беше на 7 октомври. „Бих искал и тази среща да мине чудесно, за да можем с Владимир Владимирович да работим заедно и по-динамично да развиваме отношенията“, добави още Синдзо Абе. Струва си да отбележим, че товарооборотът на Русия с Япония за 2013 година е 30,2 милиарда долара, което прави повече с 5,9 % от показателите за 2012 г.

По думите на Путин, Русия е готова да съдейства на Япония с практически съвети при организиране на такива мащабни спортни събития, каквито са зимните Олимпийски игри в Сочи. За Япония, тази помощ би била от полза в подготовката на Летните Олимпийски игри в Токио през 2020 г. На свой ред японския премиер добави: „Откриването на Олимпиадата в Сочи беше прекрасно и съм щастлив, че имах възможност да присъствам лично“. Също така той отбеляза, че според данните му, апаратурата, която се използва в церемонията по откриването на Олимпиадата се изчислява на 12 хиляди единици, предоставени от  Panasonic. Напомняме, че на церемонията е използвана само  апаратура от най-висш клас. „Щастлив съм, че нашите технологии също допринесоха за успешното провеждане на церемонията, и че тук се реализира поредното руско-японско сътрудничество. Пожелавам успех в провеждането на Олимпиадата, а също много победи на спортистите“, заяви Синдзо Абе..