Путин за руската опозиция и малтретирането на хора

Ежегодната пресконференция на руския президент Владимир Путин премина под знака на задълбочен анализ по всички актуални теми от деня. Отговаряйки на журналистически въпроси за разликата между опозицията и така наречената „пета колона“ – предателите на страната, Путин цитира руския класик Михаил Лермонтов.

„Прости, немита Рус, с години,
страна на господар и роб,
и също вий, мундири сини,
народ, ти предан им до гроб“, изрецитира Путин.

След лиричното отстъпление руският лидер отбеляза: „Лермонтов е бил опозиционер, опозиционер на властта. Но той е бил патриот. Това е тънката граница. Лермонтов е бил много смел, много храбър офицер, бил се е под дъжд от куршуми заради страната си“.

Според Путин принципните различия между опозицията и родоотстъпниците са: „Опозиционерът в крайна сметка се бори за интересите на родината си, а „петата колона“ – това са хора, изпълняващи това, което е продиктувано от интересите на друга държава, за постигането на чужди интереси“.

На въпроса за малтретиране на хората в Русия, Владимир Путин отговори:

“Руските власти не се занимават с малтретиране на хората, които се обявяват против тяхната политика. Дистанцията между опозицията и „петата колона“ е много тънка. Един опозиционер, макар и доста убеден, в края на краищата се бори до край за интересите на родината. А „петата колона“ е вътрешна и е трудно да бъде забелязана, там са хората, които действат от интерес на други държави”.