Путин за първи път коментира ареста на Улюкаев

Президентът на Русия Владимир Путин увери, че арестът на бившия министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев няма да повлияе по никакъв начин върху сделката за придобиването на „Башнефт“ от „Роснефт“, съобщи ТАСС

„Това печално събитие няма да повлияе по никакъв начин на сделката за придобиване на контролния пакет на „Башнефт“ от „Роснефт“, заяви Путин след приключването на срещата на върха на страните от Азиатско-тихоокеанското сътрудничество (АТИС), която се проведе в перуанската столица Лима.

„Нещо повече – ние разчитаме, че синергическият ефект (от сделката) ще бъде значителен. Когато изразявахме съмнения относно целесъобразността от придобиването на „Башнефт“ от „Роснефт“ имахме предвид това, че контролният пакет в „Роснефт“ принадлежи на държавата. Но това, строго погледнато, не е изцяло държавна компания, тъй като значителен пакет от акциите се държи от Бритиш петролеум“, обясни Путин.

По думите му вече самата приватизацията на „Роснефт“ би представлявала директна приватизация на държавна собственост. „В този смисъл ние никога не сме се отказвали от първоначалните си приватизационни планове и, разбира се, правителството и мениджмънта на „Роснефт“ ще работят за реализацията на втората стъпка от този план, тоест за продажбата на контролния пакет на самата „Роснефт“, подчерта руският държавен глава.

Според Путин „делото Улюкаев“ трябва да коментират следствените органи и съдът.

„Но самият факт, че се стигна дотам, е много печален факт“, призна президентът. Той посочи, че и занапред ще е безкомпромисен към подобен род прояви. Путин смята, че „действията на правоохранителните органи не само че няма да навредят на бизнес климата, а дори напротив – ще го оздравят“. „Всички трябва да знаят, че, независимо от служебното им положение, законът ще се прилага еднакво към всички“, подчерта той.

Владимир Путин заяви, че още с връщането си в Русия ще бъде решен въпросът за наследника на Улюкаев. „Имаме поне 3-4 кандидати за поста“, каза той.

По думите на президента арестът на Улюкаев не се е отразил по никакъв начин на отношението му към правителството.

„Това не се отрази по никакъв начин на моето отношение към правителството като цяло. Правителството работи професионално“, посочи Путин.

За Тръмп

Във всички страни има огромна разлика между предизборните обещания и реалната политика, заяви Путин по повод последните изявления на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп.

„Що се отнася до твърденията на господин Тръмп, че иска да върне промишлените предприятия в САЩ и да осигури нови работни места в собствената си страна, какво лошо виждате в това?“, попита руският президент.

По думите на Путин от развитието на американската икономика и от това доколко успешно ще бъдат решени нейните проблеми, в това число и проблемът с държавния дълг, ще зависи здравето на световната икономика.

„Мисля, че не по-малко важно е как ще се държи Федералният резерв, как ще се променят лихвите, с какви темпове, от това до голяма степен ще зависят развив

За срещата с Обама

Путин заяви, че по време на срещата си с американския президент Барак Обама двамата са изразили взаимното си уважение към позициите на другия, независимо от това, че „диалогът помежду ни не беше никак лесен, дори може да се каже, че ни беше трудно да работим заедно“.

„Благодарих му за всички тези години на съвместна работа и му казах, че е добре дошъл в Русия по всяко време, стига да има възможност и желание“, посочи Путин.

За „почетния ескорт“

„Ще приемем, че това е бил почетен ескорт“. Така Путин коментира инцидента в небето над Швейцария, когато самолет на специалния авиотряд „Русия“, на борда на който пътуваше руската делегация за форума в АТИС и журналисти, бе ескортиран от самолети на швейцарските ВВС.

Източник: Руски дневник