Путин за преговорите в Минск: Успяхме да се договорим за най-важното

Президентът на Русия Владимир Путин излезе пред журналисти след почти 16-часови преговори в „нормандски формат“ с изявление.

Лидерите на Русия, ФРГ, Франция и Украйна провеждаха цяла нощ консултации по въпросите за урегулирането на украинската криза.

В последните часове в преговорите се включи и специалният представител на ОССЕ Хайди Талявини, предаде ТАСС от мястото на събитията.

„Договорихме се за много неща според мен. Първо – прекратяване на огъня от 00:00 ч. на 15 февруари“, заяви руският президент.

Втората позиция, която Владимир Путин определи като извънредно важна, е оттеглянето на тежката военна техника от настоящата линия на съприкосновение за украинската армия и от линията, обозначена на 19 септември 2014 г. в минските споразумения за опълчението на Донбас.

По думите на Путин, в преговорите е постигнато решение по въпроси, свързани с границата в съгласуване с опълченците, а също хуманитарни въпроси, въвеждане на по-рано приетия закон за специален статут на Донецк и Луганск, както и редица други въпроси от икономически и хуманитарен характер.

„Дългосрочното политическо урегулиране на ситуацията в Донбас предвижда конституционна реформа, зачитаща законните права на населението в Донбас“, съобщи Владимир Путин. По думите му, решени са въпроси, „свързани“ с дългосрочно политическо урегулиране. Президентът на Руската Федерация съобщи, че са подписани два документа.

„Току що бе подписан документ от контактната група, той се нарича набор от мерки, насочени към прилагане на споразуменията от Минск, или нещо в този род“, съобщи Путин. По думите му, „вторият документ представлява заявление на президентите на Франция, Украйна, Русия и канцлера на Германия, което гласи, че ние подкрепяме този процес“, поясни президентът на Русия.