Путин: Западът започна да граби геополитическа територия след рухването на СССР

Русия успя да избегне дълбока икономическа криза въпреки прогнозите. Това обяви руският президент Владимир Путин на международния икономически форум в Санкт Петербург, съобщават руски медии, пише news.bg

По думите му, Москва е успяла да стабилизира валутния курс без да ограничава капиталовите потоци, както и да контролира инфлацията, която в момента намалява.

„През миналата година се прогнозираше дълбока икономическа криза, както знаете. Това не се случи. Ние стабилизирахме ситуацията, преустановихме негативната променливости уверено преминахме през период на трудности“, коментирал той.

Путин подчертал, че Русия е готова да продължи сътрудничеството със Запада, въпреки активната работа със страните от БРИКС и Латинска Америка.

„Сигурен съм, че търговско-икономическите партньорства със страните от Латинска Америка и БРИКС имат голям потенциал… Искам да подчертая, че активната работа с новите центрове на глобален икономически растеж не означава, че ние възнамеряваме да се отнасяме към нашия диалог със западните партньори с по-малко внимание. Уверен съм, че това сътрудничество ще продължи“, посочил руският държавен глава.

Путин добавил, че след рухването на Съветския съюз, Западът започна трескаво да граби геополитическа територия вместо да създаде връзки с новообразуваните държави.

„Аз съм напълно убеден, че след като т. нар. биполярна система спря да съществува, след като Съветският съюз изчезна от политическата карта, няколко наши партньори на Запад, включително и преди всичко САЩ, ги обзе еуфорията и вместо да създадат добри съседски и партньорски отношения, те започнаха да грабят свободно геополитическо пространство, както намерят за добре“.

Форумът в Санкт Петербург, който се провежда от 18 до 20 юни под патронажа на Путин, събира ръководители на държави и правителства, както и шефове на най-големите компании в цял свят. Темата на тазгодишния форум е „Време да се действа: Споделени пътища за стабилност и растеж“.

Според организаторите на форума броят на участниците в събитието е достигнал 6000 души.