Путин: Зад пренаписването на историята крият собствения си позор

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че всякакви опити за преписване на историята са недопустими и безнравствени, предаде ТАСС.

Според руския държавен ръководител, зад тях стои желанието да се скрие собствения си позор и сътрудничество с нацистите. Във вторник, в деня на 70-годишнината от освобождението на концлагера Освиенцим от съветските войски, Владимир Путин посети Еврейския музей и Центъра за толерантност в Москва, съобщиха от Кремъл.

„За престъпленията срещу човечеството, извършени от нацистите по време на Втората световна война, няма и не може да има срок на давност. Такива престъпления не трябва нито да се забравят, нито да се прощават. Всеки един опит да се замълчи за тези събития, да се преиначат тези събития, да се изопачи историята е недопустим и неморален. Често зад тези опити стои желанието да се скрие собствения позор, лицемерие и предателство. Това е опит да се оправдае прякото или косвеното сътрудничество с нацистите“, заяви държавният глава.

Путин подчерта, че всички исторически факти трябва да бъдат помнени. Той каза, че евреите в Киев, украинските градове Одеса и Лвов са били избивани и от местни хора. Руският президент заяви, че колаборационисти от Литва, Латвия и Естония също са извършвали престъпления срещу човечеството. Думите на руския президент дойдоха след изказването на полския външен министър Гжегож Схетина отпреди няколко дни, който заяви, че украински войници са освободили Освиенцим.