Путин е топло посрещнат от бразилския президент Дилма Русеф, която ще играе ключова роля и на срещата на БРИКС

Руският президент Владимир Путин проведе двустранни срещи във Форталеза с китайския и южноафриканския си колега Си Цзинпин и Джейкъб Зума преди започналата вчера двудневна среща на върха на групата БРИКС (Бразилия, Русия,

 

Индия, Китай и Република Южна Африка).

 

В разговор със Си Путин даде да се разбере, че не се съмнява в успеха на руско-китайското сътрудничество. Китайският президент отбеляза, че двамата с руския си колега ще изведат двустранните отношения на нов етап на развитие.

 

На срещата си със Зума Путин предложи активизиране на икономическото сътрудничество между Русия и Южна Африка. Южноафриканският президент прие предложението на руския си колега да обсъдят съвместни проекти. Китай ще се посвети на засилването на ролята на развиващите се държави в международните отношения, обяви Си Цзинпин.

 

В интервю за южноамерикански медии, разпространено от китайското министерство на външните работи, той посочи, че страната му ще се опита да бъде отговорна велика сила и да се бори за правата на развиващия се свят. Китай вече е възприел такъв курс, като основава международни банки за развитие в противовес на доминираните от Запада институции като Световната банка. Предвидено е страните от БРИКС да подпишат споразумение за създаване на своя банка за развитие, която ще бъде базирана в китайския мегаполис Шанхай.

 

Това е шестата среща на върха на държавите от обединението, които общо заемат 26 процента от повърхността на Земята и представляват почти половината световно население.