Путин е решил да не отзовава американските дипломати от Русия

Руската Федерация няма да се спуска до нивото на „кухненска дипломация“, – отбелязaл Президентът
МОСКВА, 30 декември. /ТАСС/. Президентът на Русия Владимир Путин е взел решение да не отзовава американските дипломати от Русия, в отговор на новите санкции на Вашингтон срещу Москва.

„Връщащите се в Родината руски дипломати ще прекарат новогодишните празници в кръга на своите близки – вкъщи. Ние няма да създаваме проблеми за американските дипломати, Ние никого няма да отзоваваме“, – се казва в разпространеното от прес-службата на Кремъл изявление на руския лидер.

Путин е добавил, че Русия няма „да забранява на семействата и децата (на дипломатите) да използват обичайните за тях места за прекарване на новогодишните празници“. „Освен това, всички деца на американските дипломати, акредитирани в Русия, каня на Новогодишна и Коледна елха в Кремъл“ – добавил руският Президент.

Путин пригласил детей американских дипломатов на Елку в Кремль

„Запазвайки правото си на ответни мерки, ние няма да се спуснем до нивото на „кухненска“, безотговорна дипломация и по-нататъшните стъпки за възстановяване на руско-американските отношения ще изграждаме на основата на политиката, която ще провежда администрацията на президента Доналд Тръмп „, – отбелязъл Путин.

„Новите неприятелски стъпки на отиващата си администрация на САЩ оценяваме като провокация, насочена към по-нататъшно подкопаване на руско-американските отношенията „, – продължил той.

„Това ясно противоречи на основните интереси както на руския, така  и на американския народи, като се вземе предвид особената отговорност на Русия и САЩ за запазване на глобалната сигурност и вреди на целия комплекс международни отношения“, – добавил Президентът.

„Жалко, че администрацията на Президента Обама завършва своята работа по този начин, но, въпреки това, аз поздравявам него и семейството му с настъпващата Нова Година, – се казва в изявлението на Държавния глава. – Поздравявам и новоизбрания Президент Тръмп, целия американски народ „!

„Пожелавам на всички благополучие и просперитет!“ – казал руският лидер.