Путин: единственият съперник на Русия е самата Русия

Владимир Путин разказа, че лично е избрал мястото за провеждане на Олимпийските игри в Сочи.  „На мен още повече ми е приятно да виждам какво се случва тук, защото лично избрах това място. През 2001 или 2002 година бях дошъл тук с една „УАЗка“, тогава обиколихме малко тези места, стигнахме до реката, и аз казах: „Хайде да започнем от тук“, разказва руския държавен глава във филма „Философията на мекия път“, фрагментите от който бяха излъчени в тв предаването „Вести недели“ по телевизионния канал „Россия“. Във филма президента Путин е в Красная поляна и дава интервю. Целият филм  ще се излъчи на 7 февруари, непосредствено след тържествената церемония по откриването на Олимпиадата в Сочи.

Путин изказа мнение, че Международният олимпийски комитет (МОК) избра Сочи за провеждане на Олимпийските зимни игри през 2014 година, тъй като е усетил подкрепата на този проект от самите руснаци. „В някои страни, които се ползват с прекалено внимание, няма такава подкрепа от гражданите си, каквато виждаме днес в Сочи. МОК забеляза подкрепата на руския народ и това се превърна в един от съществените фактори, който наклони везната в наша полза“, смята Владимир Путин.

На въпрос от журналист: Кой е най-големия съперник на Русия?,- Путин отговори: „Няма да говоря за себе си, а ще кажа за Русия. Тя няма съперници. Единствения й съперник е самата тя, нейните вътрешни проблеми, сътресения“. При това, той категорично не се съгласи с твърдението, че руските хора не умеят да строят. „Мисля, че това е клевета върху руския народ. Та руските хора са изградили държава като Русия – най-голямата страна в света“, заяви президента на Русия..