Путин договори размяна на пленници между Киев и Донецк

Путин договори размяна на пленници между Киев и Донецк

Публикувано от:

Ръководителят на самопровъзгласилата Донецк народна република (СНП) Александър Захарченко се съгласи с позицията на руския президент Владимир Путин по въпроса за размяна на военнопленници с Киев, предава „РИА Новости”, цитирана от news.bg.

„Днес обсъдихме с Путин размяната на военнопленници и други теми”, каза Захарченко.

Според него обменът на затворници не трябва да остава въпрос на пазарлък. Също така, Захарченко отбеляза значението на морални принципи за съществуването на Донбас като отделна от Украйна територия.

Ръководителят на ДНР подчерта, че подкрепя инициативата на Путин за пленниците.

“Затова, да, подкрепих инициативата на руския президент. По простата причина, че изобщо не противоречи на нашите принципи и републиката “, заключи Захарченко.

Телефонният разговор на Путин със сепаратистките лидери се проведе по молба, отправена от украинския политик Виктор Медведчук, който е един от представителите на Киев в преговорите.

Медведчук, смятан за близък до руския президент, е помолил Путин да ходатайства пред сепаратистките лидери, за да бъде постигнат напредък по въпроса с размяната на пленници между силите в Донецк и Украйна във формат “всички за всички”.

Все още няма информация кога ще стане това.