Путин: Денят на Русия е един от най-значимите държавни празници

Руският президент Владимир Путин определи Деня на Русия като един от най-значимите държавни празници, предаде ТАСС.

В реч на приема в чест на Деня на Русия държавният глава отбеляза, че днес руските граждани честват републиката и колосалния труд на хората и утвърждават историята на страната.

Путин заяви, че „твърдата гражданска позиция на хората поддържа и укрепва суверенитета на страната“. „Нашите хора подкрепят страната, смятат я за най-добрата на света, стремят са да живеят в нея и да работят за просперитета й“, каза Путин.

„Днешният празник 12 юни е знаменателна дата на началото на кардинални преобразования. Те бяха наложени от времето и като всички радикални реформи, станаха много трудни, а понякога и драматични за държавата и народа. Те обаче бяха наложителни“, подчерта руският президент.

Путин отбеляза, че „Русия е доказала способността си да се усъвършенства, да се стреми към по-доброто, да прави радикални пробиви напред към нови политически и икономически високи и да се адаптира към промените“.

По думите му, Русия е готова не само да укрепва гражданското съгласие, но и да работи над укрепването на суверенитета си. „Ние успяхме да запазим приемствеността на поколенията в историята, науката и литературата. Нашата цел е уверена Русия, открита за целия свят. Ние можем да постигнем тези цели единствено заедно, като не се предаваме пред изпитанията“, подчерта руският президент.

Той поздрави всички граждани на страната по случай Деня на Русия.

„Поздравявам всички граждани на страната ни по случай Деня на Русия. Този празник бележи най-важни ценности като Родината, патриотизма и единството на народа. Той отразява нашите топли и искрени чувства към Русия, отговорността ни към нейното настояще и бъдеще“, заяви той.

Държавният глава подчерта, че Денят на Русия символизира „целия многовековен път на нашата страна, общата съдба на нейния многонационален народ, оставил на днешните поколения велико наследство: традициите да живеем в мир и съгласие, свещеното отношение към Отечеството, трудовите и ратни победи“. „Ние усещаме тази връзка на времената и често пъти можем да открием отговорите на най-острите съвременни истории в нашата история, в нейните събития, в съдбите на великите ни предци“, каза Путин.

По думите му, традициите и приемствеността и днес определят значимостта на хуманизма, просветлението, образованието, научните изследвания и творчеството. Неслучайно именно на Деня на Русия се връчват държавните награди на лауреатите, на дейците на науката и културата в страната ни, отбеляза руският президент. Той добави, че тази тържествена церемония е високо признание за постиженията на лауреатите пред Родината.

Путин им благодари за искрената и добросъвестната им служба на Родината и хората.