Путин: Денят на Русия в света е ярко събитие за много страни

Руският президент Владимир Путин в понеделник (12 юни) определи провеждането на „Деня на Русия в света“ е ярко събитие в културния и обществен живот на много държави. Това съобщи прес службата на Кремъл, цитирана от РИА „Новости“g001v8bgjkfoeutgb7ays2acvzdqxohw

„Този значим, многостранен проект вече се превърна в традиция и се наложи като ярко събитие в културния, обществен живот на много страни. За нашите съотечественици и приятели той е отлична възможност да се потопят в атмосферата на празника“, се посочва в приветствието към участниците, гостите и организаторите на празничните мероприятия в рамките на „Денят на Русия в света“.

Путин изрази надежда, че тържествата ще протекат на високо ниво и ще дарят гостите с незабравими впечатления, както и че ще помогнат за укрепването на приятелството и взаимното разбиране между страните и народите.

Денят на Русия, в който се връчват държавните премии и паспортите на младите руски граждани, символизира нелекия исторически път на нашата страна, отбеляза руският лидер по време на тържествата на 12 юни, съобщи „Известия„.

„Главната заслуга във възраждането на страната и укрепването на държавата винаги принадлежи на нейните граждани, техният труд, сплотеност, преданост към Отечеството. Ние знаем това не само от историята. Кардиналната трансформация от 1990-те промени живота на съвременните поколения. Ние сами преминахме през този труден и драматичен период“, заяви Путин.

Президентът пожела късмет на руските граждани, като поясни, че, постигайки лични резултати, всеки един от тях „внася своя сериозен принос в развитието на страната, поддържането на нейното величие, в нейното бъдеще“. „Вие сте нашето бъдеще, защото скоро вие и вашите колеги – това е ясно – така или иначе ще определяте съдбата на Русия“, подчерта държавният глава.

В Деня на Русия в Кремъл се проведе традиционната церемония по връчване на държавната премия на страната. Тази година с награди бяха удостоени деятели на културата и здравеопазването, както и изявени лица в областта на науките – от геология до астрофизика

В тържествената обстановка на празника държавният глава връчи и паспортите на най-младите граждани на Русия – победители и лауреати в конкурси, олимпиади, творчески и спортни състезания, отличници и такива, извършили геройства.

Денят на Русия е един от най-младите държавни празници в страната. На 12 юни 1990 г. първото Събрание на народните депутати от РСФСР приема Декларация за държавния суверенитет на Русия. Официалното название „Ден на Русия“ празникът получава едва през 2002 година.