Путин: Действията на Анкара при инцидента със Су-24 изглеждат унизително

Действията на Турция, която след свалянето на руския бомбардировач Су-24 не предприе никакви опити да се обясни с Русия, а се втурна да търси защита в НАТО, изглеждат странно и унизително за самата Турция, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за немското издание Bild, предаде РИА Новости.

„Турското ръководство, вместо да се опита да се обясни с Русия за извършеното военно престъпление във връзка с това, че свалиха наш военен бомбардировач, нанасящ удари по терористите, се втурна в централата на НАТО да търси защита. Това изглежда много странно и, според мен, унизително за Турция“, каза Путин.

Руският президент подчерта, че проблемите, възникнали в руско-турските отношения, не са свързани с членството на Турция в НАТО.

„Турция е член на НАТО, но проблемите, които възникнаха не са свързани с това – никой не е нападал Турция“, каза той.

„Повтарям още веднъж: НАТО трябва да защитава членовете си от нападение, но Турция никой не я напада. Ако Турция има интереси някъде в света, в близките държави, това означава, че НАТО трябва да защитава и гарантира всички тези интереси, така ли? Това означава, че такъв член на НАТО като Германия трябва да помага на Турция да присвоява съседните територии, така ли?“, добави Путин.