Путин даде старт на строителството на газопровод за „Северен поток-2“

Руският президент Владимир Путин даде старт на строителството на газопровода „Ухта-Торжок-2“, по който синьото гориво ще постъпва в експортния газопровод „Северен поток-2“, предаде РИА Новости.

„Този проект ще създаде нови работни места във всички пет региона, през които ще преминава маршрутът, ще създаде допълнителни възможности за постъпване на данъци в местните бюджети. Най-важното се заключава в това, че този маршрут, който е нов за развитието на магистралните газопроводи в страната, ще създаде допълнителни възможности за снабдяване с газ в регионите в РФ, нови възможности за разширяване на доставките за износ“, каза Путин по време на телемоста от мястото, където бе поставено началото на строителството на газопровода.

„Това е сериозен, голям, многовекторен проект, който заслужава голямо внимание и от самата компания „Газпром“, и от правителството на РФ“, отбеляза руският президент. Мощността на газопровода „Ухта-Торжок-2“ ще бъде 45 милиарда кубически метра годишно. „Газпром“ вече е създал работната документация за линейната част на газопровода.