Путин даде пресконференция, в която обобщи резултатите от срещата на върха на Г-20

Руският президент Владимир Путин счита, че създаването на обединена антитерористична коалиция не само е възможно, но е и необходимо. По думите му, осъзнаването на необходимостта от съвместна борба срещу тероризма ще достигне до всички, както на политическо ниво, така и на ниво специални служби, заяви руският президент на 16 ноември на пресконференция след края на срещата на върха на Г-20 в Анталия.

Путин съобщи, че е споделил с колегите си от Г-20 информация за каналите за финансиране на тероризма и работата по борбата с това ще бъде продължена.

„Ние обсъдихме този въпрос с колегите. Надявам се, че и в бъдеще е продължим тази работа, която е изключително важна за борбата срещу тероризма“, заяви той на брифинг след срещата на върха на Г-20. Путин отбеляза, че е трябва да се предотврати продажбата и получаването от терористите на доходи от петрол и петролни продукти.

Руският президент констатира, че финансирането на терористите в Сирия се осъществява от близо 40 страни, сред които фигурират и държави от „двадесетката“. Путин показа пред колегите си снимки, свидетелстващи за мащабите на незаконната търговия с петрол. „Финансирането, както ние установихме, се осъществява от 40 страни, сред които и някои от „двадесетката“, заяви руският лидер, като уточни, че тази тема е била повдигната на срещата на върха на Г-20.

„Обсъдена бе необходимостта от изпълняване на съответната резолюция на Съвета за сигурност на ООН, приета по инициатива на РФ, за предотвратяване на финансирането на тероризма и пресичане на незаконната търговия с предмети на изкуството, които терористите грабят от превзетите от тях територии“, каза Путин.

По думите му, е била обсъдена и темата за незаконната търговия и получаване на доходи от продажбата на петролни продукти от терористите. „Нещо повече, аз дори демонстрирах пред колегите ни наши снимки, заснети от Космоса и от самолети, на които ясно е показано и е видно, какви мащаби придобива незаконната търговия с петрол и петролни продукти: колоните от цистерни са разгърнати на десетки километри, така че от височина 4-5 хил. метра отиват извън хоризонта и това изглежда като петролопроводни системи“, каза Путин.

Руският президент е уверен, че първо трябва да се победи ИД, а след това да се обсъждат реформите в Сирия.

„Първото, което трябва да направим, е да обединим усилията си в борбата с терора и терористичните организации и на тази основа да се договаряме за политически промени“, каза той. Путин призова да не се правят опити да се оценява коя страна по-ефективно се бори срещу ИД. Той отбеляза, че „главното сега е да обединим усилията си в борбата с общата заплаха“.

Руският президент обърна внимание на това, че никой не е застрахован от терористични атаки. Той посочи за пример Франция, която е заела твърда позиция по отношение на сирийския президент Башар Асад. „И какво, това опази ли Париж от терористична атака? Не“, отбеляза Путин.

Руският президент продължава да счита за възможно създаването на международна антитерористична коалиция и подчерта, че това не само е възможно, но е и необходимо. Руският лидер припомни за речта си през септември на Общото събрание на ООН, когато призова за създаване на коалиция. „Трагичните събития, които последваха след това, само потвърдиха правотата ни“, подчерта Путин.

Според него, „в това няма нищо сложно – необходимо е да се организира конкретна работа за предотвратяване на терористични актове, предупреждение и борба с тероризма в глобален мащаб“. „Ние вече предложихме сътрудничество, насочено срещу ИД“, отбеляза руският президент, като изрази съжаление, че в отговор от САЩ е била получена нота с отказ за сътрудничество.

„Животът се развива много бързо и ни поднася уроци. Струва ми се, че сега, осъзнаването на това, че може да се бори само заедно, вече идва до всички“, заяви Путин. „Ние никога не сме затваряли вратите си за това сътрудничество“, увери руският лидер.

„Предполагаме, че сътрудничеството може да бъде постигнато и на политическо ниво, и на ниво специални служби, които трябва да работят активно помежду си, да обменят информация, да си помагат, и да се предупреждават едни други за опасност“, каза Путин. Той обърна внимание на факта, че външните министри сега работят заедно, съставят списък с терористичните групировки. По думите на Путин, борбата срещу тероризма се води с цел в бъдеще да бъде постигнато политическо разрешаване на ситуацията в Сирия.

Руският президент заяви, че Русия винаги е готова за диалог със западните партньори, и ако те смятат, че е настъпил моментът да се променят отношенията ни, то Москва ще приветства това. „Никога не сме се отказвали от добрите отношения с нашите партньори и на изток, и на запад, и едностранните мерки, ограничаващи сътрудничеството ни в различни направления, бяха инициирани не от нас, а от нашите партньори. Ако сега те считат, че е настъпило времето да се променят по някакъв начин отношенията ни, то ние ще приветстваме това. Ние никога не сме го отказвали за съвместна работа и не сме затваряли вратите си“, каза президентът.

„Стори ми се, че наистина, поне на експертно ниво, на ниво обсъждане на проблемите, е налице явен интерес за възобновяване на работата в много насоки, включително и икономиката, политиката и сферата на безопасността“, отбеляза той.

Путин засегна и темата за катастрофата на руския самолет А321 в Египет. „Що се отнася до катастрофата на нашия самолет – това е огромна болка за всички нас, за целия руски народ, каквато и да е била причината за тази катастрофа. Голям е броят на жертвите, и това е огромна трагедия за всички нас“, каза Путин на пресконференция след срещата на върха на Г-20.

Той отбеляза, че Русия знае за всички версии. „Всички версии се разглеждат. Окончателните изводи могат да бъдат направени след провеждането и завършването на експертизите. Какви експертизи? Ако е имало взрив, то на обшивката на самолета и по вещите на пътниците трябва да има следи от взривно вещество. Няма друг начин“, каза руският президент. „Ние разполагаме с достатъчно техника, добри специалисти, отлични, на световно ниво в тази област, които са в състояние да открият тези следи. Едва след това може да се каже какви са били причините за тази трагедия“, подчерта той.

Руският президент заяви, че в двустранните формати в рамките на срещата на върха на Г-20 е бил обсъден и въпросът за Украйна и тази тема не е затворена. „Що се отнася до обсъждането на темата за Украйна, то да, действително, това се разбира от само себе си, смятам, че тук няма нещо необичайно след трагичните събития в Париж, след катастрофата на нашия самолет, по отношение на който все още има много неясноти, разбира се, най-вече говорихме за тези проблеми. Но въпреки това, темата за Украйна не е отпаднала от дневния ред“, каза Путин. „С колегите ми, на практика с всички, с които разговарях в двустранен формат, обсъждах тези въпроси, и тази тема не е забравена“, подчерта президентът на РФ.