Путин готов да се срещне с Тръмп, иска нормализиране на отношенията между двете страни

Путин готов да се срещне с Тръмп, иска нормализиране на отношенията между двете страни

Публикувано от:

Руският президент Владимир Путин заяви, че е готов да се срещне с новоизбрания си американски колега във всеки един момент, като най-подходящо време за това би било след изготвянето на пълния кабинет на новата администрация във Вашингтон.

“Ние сме готови за разговор по всяко време, с нашата страна няма никакъв проблем, но ми се струва, че сега е трудният етап по формирането на нова администрация и ние трябва да сме търпеливи и да изчакаме, докато това бъде направено”, каза Путин в интервю за японски медии. Президентът каза също, че първо трябва да бъде ясно новото американско управление, то да встъпи в длъжност и чак след това да се говори за срещи.

Държавният глава също така припомни, че вече е провел един телефонен разговор с Тръмп, веднага след неговата победа. Той допълни, че за разлика от него японският премиер Шиндзо Абе вече се е срещнал с Тръмп и би могъл по-добре да каже с какви впечатления е останал от него.

Путин също така заяви, че няма как Русия да не подкрепя идеята за нормализиране на руско-американските отношения, която новоизбраният американски президент неведнъж е засягал. „Ние, разбира се, сме за това и както вече съм казвал публично, това няма да е проста задача, като се има предвид степента на деградация, в която се намират днес руско-американските отношения. Но ние сме готови да извървим нашата част от пътя”, каза Путин.

„Ние си даваме сметка, че през тези години се появиха немалко хора, които гледат скептично или, да кажем, внимателно на развитието на руско-американските отношения, но основните, фундаментални интереси на САЩ и Русия изискват нормализирането на отношенията”, каза още руският лидер.

Източник: Дарикнюз