Путин в Япония, ден 1: мирен договор и размразяване на военните контакти

Преговорите за мирен договор, възобновяването на военните контакти, урегулирането на конфликтите в Сирия и Украйна бяха в центъра на вниманието на срещата на руския президент Владимир Путин и премиера на Япония Шиндзо Абе в родния град на Абе Накато в четвъртък (15 декември), първият ден от визитата на руския лидер в Япония, съобщи РИА „Новости“, цитирани от Руски дневник.

Визитата на Путин в Япония се разглежда както сериозен пробив в отношенията между двете страни, като се има предвид, че тя се отлага от 2014 година. Това е 16-ата среща между двамата лидери.1483669644

Сред основните теми, които обсъдиха двамата лидери, бе подготовката за преговорите по мирния договор между Русия и Япония и размразяването на контактите по военна линия.

„Преговорите продължават във формата „на четири очи“. Именно в този формат ръководителите решиха да разгледат обстановката около подготовката на по-нататъшните преговори по мирния договор“, каза пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров. Той допълни, че Путин и Абе са се обединили около мнението, че е необходимо военните контакти между двете страни да бъдат възобновени.

Шиндзо Абе съобщи, че на тричасовите преговори с Путин са обсъдени и въпроси, свързани със съвместните икономически дейности н а двете държави в условията на специален режим в Южните Курили.

Япония претендира за южнокурилските острови Итуруп Кунашир, Шикотан и Хабомаи, като се опира на двустранния Трактат за търговията и границите от 1855 година. Токио поставя връщането на островите като условие за сключване на мирен договор с Русия, който така и не е подписан след края на Втората световна война. Позицията на Москва, е че Южните Курили след Втората световна война стават част от СССР и руският суверенитет над тях е оформен съгласно международното право.

В хода на срещата Путин и Абе обсъдиха и въпроси от международния дневен ред, по-специално регионалните конфликти.

„Естествено, днес се обмениха мнения и за ситуацията, в която в момента се намира сирийското урегулиране, ситуацията в Украйна на фона на нуждата от пълно изпълнение на минските споразумения. Тук позициите ни практически съвпадат“, каза Лавров в ефира на ТВ „Лайф“.

Двамата лидери обсъдиха и проблеми, свързани с американското присъствие в Азиатско-тихоокеанския регион, системата за ПРО на САЩ и заплахите от страна на Северна Корея, допълни първият дипломат на Кремъл.

След преговорите Путин и Абе си размениха подаръци – Путин получи репродукция на картина в японски стил „Пристигането на Путятин“, а Абе – тулски самовар и картина. Самоварът е направен от мед и дърво в Тула през 1870 година, а картината е „Руска тройка в Коломенски“ на Игор Разживин.

Евфимий Путятин е руски адмирал, държавен деец и дипломат. През 1855 година той подписва първия договор за дружба и търговия с Япония. По негово време Япония напуска част от Курилските острови и групата острови Хабомаи. Именно на този трактат се опира днес японското правителство в нерешения въпрос за териториалната принадлежност на Курилите.

В петък Путин ще отлети за Токио, където преговорите ще продължат в резиденцията на японския премиер във формат работна закуска. На закуската са поканени и бизнесмени. Очаква се да бъдат подписани редица документи и да се проведе съвместна пресконференция. След това предстои пленарно заседание на руско-японски бизнес форум, а след това двамата лидери ще посетят Центъра за джудо „Кодокан“.