Путин: В Украйна вече се доставя оръжие отвън, но резултатът ще бъде същия

Русия разполага с данни, че в Украйна вече се доставя оръжие отвън. Това заяви руският президент Владимир Путин на пресконференция в Унгария след преговорите с премиера на страната Виктор Орбан.

„Според нашите данни това оръжие вече се доставя, – каза той. – И тук няма нищо необичайно. Аз съм дълбоко убеден в това, че който и да е и каквото и оръжие да доставя, количеството на жертвите може да се увеличи, но резултатът ще бъде такъв, какъвто е и днес, тъй като украинските военнослужещи не искат да участват в братоубийствената война“. Путин подчерта, че трябва да се направи всичко възможно озовалите се в обкръжение край Дебалцево украински военни да останат живи.

„Искам да подчертая още веднъж, че по цялата линия на съприкосновение е малко или много тихо. Трябва да се разреши проблемът, свързан с въоръжената групировка, нашата обща задача се състои в това да спасим живота на хората, които са се озовали в този (Дебалцевски) котел, за не може това огнище да влоши отношенията между официалните власти и опълчението на Донбас“, каза руският президент.

Путин разчита на това, че отговорните лица в ръководството на Украйна, които сами не са в състояние да дадат заповед да се предадат, няма да преследват военните в Дебалцево, които искат да го сторят, а ръководството на Новорусия ще пусне пленниците да се върнат по домовете си.

Руският държавен глава отбеляза също, че „да загубиш, винаги и лошо, и това винаги е беда за загубилите, особено ако губят от довчерашни миньори или трактористи“. Още повече, той призова да не се отдава прекалено значение на това, а да бъде решена главната задача за запазването на живота на хората. „(Трябва) да се направи така, че те да могат да се върнат при семействата си и да бъде реализиран целият план, съгласуван в Минск. Убеден съм, че това може да бъде направено. Друг начин няма“, каза Путин.

Според него, ситуацията в района на Дебалцево, където продължават стълкновенията,  е била предвидима и по време на преговорите в Минск, тъй като още преди седмица украинските военни са озоваха в обкръжението, и те рано или късно ще трябва да се измъкнат от него.

„Надявам се, че постигнатите неотдавна договорености в Минск ще бъдат съблюдавани от двете страни и ние ще успеем да излезем на пътя на регулирането на този тежък конфликт“, каза руският държавен глава.

Той заяви, че е „по-скоро оптимист, отколкото песимист“ по отношение на реализацията на минските договорености.

Путин счита готовността за конституционна реформа в Украйна за един от основните резултати от Минск-2.

„Изключително важно е това, че украинската страна, официалните власти в Киев, всъщност се съгласиха да проведат дълбока конституционна реформа, за да удовлетворят потребността от известна самостоятелност, както и да е наречена тя: децентрализация, автономизация, федерализация на отделни райони на страната“, каза Путин пред журналисти. Според него, тези поправки носят „по-дълбок смисъл“.

При това, Путин обърна внимание на това, че съгласието на представителите ва Донбас за участие в тази реформа свидетелства за техния напредък в посока украинската държавност.