Путин връчи руски паспорт на треньора на националния отбор по джудо Ецио Гамба

Руският президент Владимир Путин подписа указ за предоставяне на руско гражданство на треньора на националния отбор по джудо Ецио Гамба, съобщи в петък пресслужбата на Кремъл, предаде газета.ru, цитирана от „Руски дневник“.

В петък Гамба, италианец по рождение,  проведе тренировка с националния отбор по джудо, в която участва и Путин. Президентът на Русия връчи на треньора руски паспорт и отделно отбеляза: „За да може този документ да стане истински, задължително е необходим подпис“, цитира думите на Путин „Р-Спорт“. Гамба се подписа в паспорта под аплодисментите на целия отбор.

Владимир Путин допълни също така, че треньорът „вече е силно свързан със страната, дори повече, отколкото чрез джудото“. Той отбеляза, че такива хора като Гамба повече помагат за сближаването на народите, хората и страните, отколкото всевъзможни „демагози, които са свикнали да разсъждават на теми, които се въртят около политиката“. Такива хора като Гамба, според президента на страната, вършат реална работа, сближават културите и помагат да се върви по общ път към общите цели. От своя страна Ецио Гамба благодари на Путин за предоставянето на руско гражданство, подчертавайки, че това е важен подарък за него.