Путин връчи на Лукашенко орден „Александър Невски”

Руският президент Владимир Путин връчи на беларуския си колега Александър Лукашенко орден „Александър Невски”. Награждаването се състоя по време на проведеното в Кремъл заседание на Висшия съвет на Съюзната държава.

Указът за удостояването на Лукашенко с ордена „Александър Невски” Владимир Путин е подписал още през август миналата година – в деня на 60-тата годишнина на беларуския президент. Както е отбелязано в документа, Лукашенко е награден за „големия личен принос в развитието на традиционните приятелски връзки между Русия и Беларус, задълбочаването на двустранното взаимодействие в политическата, отбранителната, икономическата и социалната сфера”.

„Вие добре знаете отношението ни към вас. Аз бих искал все пак още веднъж да кажа, че без вашата активна и открита позиция за сближаването на Беларус и Русия не би съществувала не само съюзната държава – макар там още много да предстои да бъде направено, но не би съществувало и Единното икономическо пространство, не би го имал нашият Евразийски съюз, в който вече не само Беларус и Русия, но и Казахстан влиза, и още две държави ще се присъединят към него, вече на практика са пълноправни членове на нашата организация. Това е огромен творчески и изключително необходим за нас процес. Ние сме ви много благодарни”, заяви руският президент след церемонията.

На свой ред Лукашенко отвърна: „Благодаря ви, Владимир Владимирович. Сега моят небесен покровител, надявам се, ще ме защитава още повече. Благодаря”.

Орденът „Александър Невски” съществува още от времето на царска Русия (от 1725 до 1917 г.) и в СССР (от 1942 г.). Статутът и описанието на ордена са утвърдени отново през 2010 г., като с него могат да бъдат удостоени както руски, така и чужди държавни деятели.

След преговорите с Александър Лукашенко Путин съобщи, че Русия и Беларус провеждат работа по подготовката на споразумения за взаимно признаване на визите, издадени на граждани на трети страни.

„Уговорихме се да продължим работата по създаването на единно визово пространство”, каза руският президент. „За тази цел се има предвид изготвянето на споразумение за взаимно признаване на визите, издадени на гражданите на чуждите държави”, допълни Путин.