Путин: Време е БРИКС да засили ролята си в международен план

„Време е БРИКС да засили ролята си в международен план. Страните от групата имат уникални природни, технологични, финансови и политически ресурси, които трябва да реализират в модерното съвремие”,  заяви руският президент Владимир Путин в ексклузивно интервю за ИТАР-ТАСС.

То идва преди заседанието на БРИКС в Бразилия, което се провежда днес. По думите на Путин цел номер едно на петте държави е засилване на конкурентоспособността им на световния пазар.

Инструментите, с които БРИКС може да търси това включват собствена банка за развитие с капитал 50 млрд. долара и създаването на резервен фонд, който да влиза в употреба при валутни кризи или такива с плaтежния баланс. Той ще е в размер на 100 млрд. долара. По думите на Путин ще се търсят механизми за диверсификация на търговските връзки и растеж, основан на иновациите.

Руският президент посочи, че въпреки нестабилността в световната икономика като цяло, обемът на взаимната търговия между страните-членки на БРИКС се повишава, като през 2013 г. е достигнал 300 млрд. долара.

Путин отхвърли възможността БРИКС да създаде военен или политически алианс, но намекна, че „петорката“ трябва да работи заедно в рамките на ООН в посока неутрализиране на опитите на „някои държави“, визирайки САЩ, да наложи практиката за насилствено отстраняване на нежелани режими.