Путин впечатлен от новите разработки на „Росатом“

Путин впечатлен от новите разработки на „Росатом“

Публикувано от:

Посетителите на изложението „Астана ЕКСПО“ могат да видят 3D модел на ледоразбивача „Лидер“

Президентът на Русия Владимир Путин посети изложбения павилион на Русия по време на Международното изложение “Астана ЕКСПО-2017”. На едно от централните места бе поместена експозицията на руската държавна корпорация “Росатом”. Вниманието на Путин бе привлечено от водната инсталация “Енергията на Арктика”, където е пресъздаден Северният морски път с макети на ядрени ледоразбивачи, пише inews.bg. По време на тура генералният директор на “Росатом” Алексей Лихачов запозна Путин с новите проекти на корпорацията и в частност за строящата се плаваща АЕЦ и перспективната разработка за флагмана на руския ядрен флот – ледоразбивачът “Лидер”.

Единственият в света флот от ядрени ледоразбивачи влиза в структурата на “Росатом” и исторически има първостепенно значение за усвояването на Арктика. Той осигурява плаването по Северните морета, провеждането на научно-изследователски експедиции, усвояването на арктическия шелф и дори предлага туристически услуги. В павилиона “Росатом” представи “последната дума” в историята на флота от ледоразбивачи на Русия – проекта за ядрения ледоразбивач “Лидер”. Визуализацията на проекта се демонстрира на 3D екран. Това е ледоразбивач на бъдещето, който ще даде възможност за целогодишна навигация в Арктика независимо от времето. Той ще може да преодолява четириметрови ледове. Тези характеристики ще позволят значително да се съкрати продължителността на превоз на товари по Северния морски път, което и сега отнема двойно по-кратко време, отколкото по съществуващите транспортни пътищата през Суецкия и Панамския канал.

Освен това в павилиона на Русия е представен макет на плаваща АЕЦ. Руската плаваща АЕЦ “Академик Ломоносов” е първият в света мобилен енергблок с малка мощност. Плавателният съд може да се използва в райони, разположени далече от основната система за разпределение на електроенергията и може да осигурява електричество за населено място или промишлено предприятие. Плаващата АЕЦ е източник на стабилна и нескъпа електроенергия, която не зависи от условията на времето. Завършването на плаващата АЕЦ се планира за 2019 г., като тя ще е базирана в най-северния град на Русия – Певек.

По време на панелната сесия: “Ядрената енергетика – енергия на бъдещето”, организирана от АО “НАК “Казатомпром”, Лихачов заяви: “Ядрената енергия е такъв екологично чист и безвъглероден начин за получаване на електричество, както слънчевата и вятърната генерация. АЕЦ и ВЕИ не са конкуренти, а съюзници”. Той подчерта, че отказът от ядрена енергетика и пълното преминаване на вятърни и слънчеви източници първо е скъпо от икономическа гледна точка, второ – е неефективно – ако взимаме за критерий ефективността на намаляването на изпускането на парникови газове в атмосферата и трето – е рисково от гледна точка на осигуряването на стабилност на доставките на електроенергия за потребителите. По неговото мнение най-важната задача днес е търсенето на разумен баланс между различните видове екологично чисто енергопроизводство. “И съм дълбоко убеден, че такъв баланс е невъзможно да се намери без ядрената енергетика”, заяви Лихачов.