Путин впечатлен от новите разработки на „Росатом“

Посетителите на изложението „Астана ЕКСПО“ могат да видят 3D модел на ледоразбивача „Лидер“

Президентът на Русия Владимир Путин посети изложбения павилион на Русия по време на Международното изложение „Астана ЕКСПО-2017“. На едно от централните места бе поместена експозицията на руската държавна корпорация „Росатом“. Вниманието на Путин бе привлечено от водната инсталация „Енергията на Арктика“, където е пресъздаден Северният морски път с макети на ядрени ледоразбивачи, пише inews.bg. По време на тура генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов запозна Путин с новите проекти на корпорацията и в частност за строящата се плаваща АЕЦ и перспективната разработка за флагмана на руския ядрен флот – ледоразбивачът „Лидер“.

Единственият в света флот от ядрени ледоразбивачи влиза в структурата на „Росатом“ и исторически има първостепенно значение за усвояването на Арктика. Той осигурява плаването по Северните морета, провеждането на научно-изследователски експедиции, усвояването на арктическия шелф и дори предлага туристически услуги. В павилиона „Росатом“ представи „последната дума“ в историята на флота от ледоразбивачи на Русия – проекта за ядрения ледоразбивач „Лидер“. Визуализацията на проекта се демонстрира на 3D екран. Това е ледоразбивач на бъдещето, който ще даде възможност за целогодишна навигация в Арктика независимо от времето. Той ще може да преодолява четириметрови ледове. Тези характеристики ще позволят значително да се съкрати продължителността на превоз на товари по Северния морски път, което и сега отнема двойно по-кратко време, отколкото по съществуващите транспортни пътищата през Суецкия и Панамския канал.

Освен това в павилиона на Русия е представен макет на плаваща АЕЦ. Руската плаваща АЕЦ „Академик Ломоносов“ е първият в света мобилен енергблок с малка мощност. Плавателният съд може да се използва в райони, разположени далече от основната система за разпределение на електроенергията и може да осигурява електричество за населено място или промишлено предприятие. Плаващата АЕЦ е източник на стабилна и нескъпа електроенергия, която не зависи от условията на времето. Завършването на плаващата АЕЦ се планира за 2019 г., като тя ще е базирана в най-северния град на Русия – Певек.

По време на панелната сесия: „Ядрената енергетика – енергия на бъдещето“, организирана от АО „НАК „Казатомпром“, Лихачов заяви: „Ядрената енергия е такъв екологично чист и безвъглероден начин за получаване на електричество, както слънчевата и вятърната генерация. АЕЦ и ВЕИ не са конкуренти, а съюзници“. Той подчерта, че отказът от ядрена енергетика и пълното преминаване на вятърни и слънчеви източници първо е скъпо от икономическа гледна точка, второ – е неефективно – ако взимаме за критерий ефективността на намаляването на изпускането на парникови газове в атмосферата и трето – е рисково от гледна точка на осигуряването на стабилност на доставките на електроенергия за потребителите. По неговото мнение най-важната задача днес е търсенето на разумен баланс между различните видове екологично чисто енергопроизводство. „И съм дълбоко убеден, че такъв баланс е невъзможно да се намери без ядрената енергетика“, заяви Лихачов.