Путин: Военното сътрудничество между Русия и Кипър не е заплаха за никого

Сътрудничеството между Русия и Кипър във военната сфера, в това число и акостирането на руските кораби на кипърските пристанища, не е насочено срещу когото и да било, съобщи руският президент Владимир Путин.

„Нашето сътрудничество не пречи на никого“, каза руският държавен глава на пресконференцията след преговорите с кипърския му колега Никос Анастасиадис.

Той поясни, че сътрудничеството в сферата на военноморския флот се отнася за руските кораби, които участват в международните усилия за борба с тероризма и пиратството.

„Не мисля, че това може да притеснява някого. Сигурен съм, че съвместната ни работа, а в този смисъл можем да говорим и за приноса на Кипър в тази съвместна работа, ще доведе до резултати в тези най-важни и остри посоки в борбата с предизвикателствата, с които се сблъскваме, в това число и в този регион от света“, каза още той.

Путин заяви, че ограничителните мерки, въведени срещу Русия от страните в Евросъюза, ще навредят и на двете страни, а намаляването на икономическите връзки неизбежно ще доведе до загуба на конкурентоспособността на еврозоната и ще се отрази негативно и върху Русия.

„Ако ние сведем до минимум отношенията си, то неизбежно, искам да подчертая, всичко това ще доведе до загуба в определена степен на конкурентоспособността на еврозоната, но и на Русия това няма да се отрази добре“, каза Путин.

При приемането на решенията за санкциите Евросъюзът би било добре да отчете националните си интереси.

„При приемането на такива решения, предполагам, би било правилно, ако тези решения се приемаха от членовете на ЕС, изхождайки от националните интереси, а не просто, изхождайки от някакви непонятни общи съображения, неизвестно от кого формулирани“, каза руският президент.