Путин внесе за ратификация в парламента споразумението със Сирия за разполагане на руска авиация

Руският президент Владимир Путин е внесъл за ратификация в Държавната дума договора между Русия и Сирия за разполагането на руска авиация на територията на Сирийската арабска република (САР). Съответната информация е публикувана в електронната база данни на руския парламент. Документът ще бъде представен на депутатите от заместник-министъра на отбраната Николай Панков, назначен за официален представител на президента при разглеждането на въпроса за ратификацията на това споразумение, предаде ТАСС.

Споразумението е подписано от министерствата на отбраната на Русия и Сирия в Дамаск на 26 август 2015 г. В текста на документа се подчертава, че „разполагането на територията на САР на руската авиационна група отговаря на целите за поддържането на мира и стабилността в региона, носи отбранителен характер и не е насочено срещу други държави“. В споразумението се уточнява, че руската авиогрупа се разполага на летище „Хмеймим“ заедно с инфраструктурата на безвъзмездна основа. Използването на авиационната група се осъществява по решение на нейния командир по съгласувани със Сирия планове; по същия начин РФ съгласува със Сирия състава на руската група.

Срокът на действие на споразумението за разполагане на руската авиационна група в Сирия не е установен, като всяка от подписалите се страни може да прекрати действието на документа, след като информира другата страна в писмена форма.

В документа се подчертава, че РФ може да внася в Сирия без облагане и данъци всички необходими за авиогрупата оръжие, боеприпаси и материали. Цялото движимо имущество на летището, както и временно разположените там обекти от инфраструктурата, се признават за собственост на Руската федерация.

Част от документа е посветена на имунитета на руските военни. Отбелязва се, че личният състав на ВКС на Русия ще уважава законите, обичаите и традициите на страната. Военните се ползват с пълен имунитет от гражданската и административната юрисдикция на Сирия. Всяко имущество на руската авиогрупа, включително и нейните документи и архиви, са обявени за неприкосновени. Сирия се задължава също така да освободи руската авиационна група от всички преки и косвени данъци.