Путин влезе в шорт-листата на класацията на Time „Човек на годината 2015“

Руският президент Владимир Путин влезе в шорт-листата от осем кандидата за званието „Човек на годината 2015“ на списание Time, предаде РИА Новости.

Списъкът с кандидатите бе огласен в понеделник в ефира на телевизия NBC News.

От списанието отбелязват, че Владимир Путин играе решаваща роля в борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“.

В шорт-листата влизат и иранският президент Хасан Рухани, който се стреми да възстанови пострадалата от санкциите икономика на страната с помощта на споразумението с „шесторката“ за иранската ядрена програма. Канцлерът на Германия Ангела Меркел е сред претендентите заради това, че през годината винаги е била в центъра на ключовите политически и икономически събития в света, но при това е била подложена на остра критика заради кризата с мигрантите.

В списъка присъстват и лидерът на забранената в РФ терористична групировка „Ислямска държава“ (ДАЕШ) Абу Бакр ал-Багдади, кандидат-президентът на САЩ Доналд Тръмп и активистите от организацията Black Lives Matter, борещи се за правата на афроамериканците.

„Човек на годината“ на списание Time се избира всяка година през декември от главния редактор на изданието от 1927 г. насам. До 1950 г. за носители на титлата са избирани конкретни личности, но впоследствие са били номинирани и абстрактни персонажи. Така, през 1950 г. в разгара на войната в Корея за „Човек на годината“ е избран събирателният образ на „американския войник“. Той е избиран след това още веднъж – по време на войната в Ирак през 2003 г. Освен това, в номинациите са побеждавали и „унгарското въстание“ (1956 г.), „американските учени“ (1960 г.), „американските жени“ (1975 г.) и дори „персоналният компютър“ (1982 г.) и „планетата Земя“ (1988 г.). През 2006 г.  „Човек на годината“ стана „Ти“, когато званието бе присъдено на анонимния интернет потребител, а корицата на списанието бе огледална.

За „Човек на годината“ са били обявявани политически и обществени дейци, сред които са Адолф Хитлер (1938), Уинстън Чърчил (1940 и 1949), Йосиф Сталин (1939 и 1942), Елизабет II (1952), аятолах Хомейни (1979), Йоан Павел II (1994). През 2001 г. след терористичните актове на 11 септември редакцията на списанието не се реши да обяви за „Човек на годината“ Осама бин Ладен, а званието бе присъдено на кмета на Ню Йорк Рудолф Джулиани, който активно участвал в преодоляването на последиците от трагедията.

От гражданите на Русия и СССР за „Човек на годината“ са избирани Йосиф Сталин (два пъти), Никита Хрушчов, Михаил Горбачов, Юрий Андропов и Владимир Путин.