Путин: Вината за жертвите сред мирното население в Турция е на тези, които се борят срещу Асад

Отговорността за жертвите сред мирното население в Сирия носят тези сили, които се борят отвън с войските на президента Башар Асад. Такова мнение изрази руският президент Владимир Путин в интервю за немското издание Bild, втората част от което бе публикувано във вторник, предаде ТАСС.

„Той (Асад) не се стреми към унищожаването на собственото си население, той се бори с тези, които са отишли там с оръжие в ръце“, убеден е руският лидер. „А ако от това страда мирното население, то аз мисля, че отговорност за това носят най-вече тези, които се борят с него с оръжие в ръце и тези, които помагат на въоръжените формирования“, подчерта Путин.

„Смятам, че президентът Асад е извършил немалко грешки в хода на развитието на конфликта в Сирия“, заяви руският президент. „Но нима ние с вас не знаем, че конфликтът не би придобил подобен мащаб, ако още от самото начало не бе подкрепен отвън с огромно количество пари, оръжие и терористи? В подобни конфликти, разбира се, за съжаление, за огромно съжаление, страда мирното население“, отбеляза той.

Путин призна, че това е изключително деликатен въпрос. „Кой носи отговорността за това? Правителството, което се стреми да запази суверенитета и се бори с тази антиконституционни действия, или тези, които организират въоръжена борба срещу правителството?“, каза той.

„Но… това не означава, че там (в Сирия) всичко е наред и всички са прави“, отбеляза Путин. „Именно затова считам, че трябва да се проведат политически реформи“, добави той.

За политическото разрешаване на ситуацията

Руският президент счита, че най-важното условие за политическото разрешаване на кризата в Сирия е провеждането на конституционна реформа, а след това и на парламентарни и президентски избори.

„Считам, че в Сирия трябва да се проведат политически реформи. Първата стъпка в тази насока трябва да бъде работата над нова конституция и приемането й“, каза той, като добави, че „това е сложен процес“.

Следваща стъпка, според Путин, трябва да бъде провеждането на предсрочни парламентарни и президентски избори. „И само самият сирийски народ трябва да определи кой и как ще управлява страната“, подчерта руският президент. „Само в този случай може да бъде създадена ситуация на стабилност и сигурност, да бъдат създадени условия за икономически растеж и благосъстояние на хората, да се създадат условия за това те да не бягат в Европа, а да живеят в собствените си домове в собствената си родина“, счита руският лидер.

Путин отговори на въпрос на журналиста за това каква искат да видят Сирия в Русия. „Знаете ли, аз мога да ви кажа какво ние не искаме: ние не искаме ситуацията в Сирия да се развие така, както това се случи в Либия или Ирак“, подчерта той. Путин припомни, че и Египет е бил на границата на хаоса, но президентът Абдел Фатах ас Сиси „пое отговорност, прояви смелост и пое контрола над страната в свои ръце“.

„Според мен трябва да се стремим с всички сили към това да бъде укрепена легитимната власт в страните от региона“, заяви Путин, като отбеляза, че това се отнася и за Сирия. „Да се възстанови и укрепи създадената структура на властта в страна като Ирак и страна като Либия, да се постигне стабилизиране в такава страна като Сомалия, в други страни, да се укрепи властта в Афганистан“, изброи той.

„Но това не означава, че трябва да се остави всичко така, както е. На базата на тази стабилизация е необходимо, разбира се, да бъдат проведени политически реформи“, убеден е Путин.

За възможността за предоставяне на политическо убежище на Асад

Руският президент счита, че предоставянето в Русия на политическо убежище на сирийския президент е по-лесно от осигуряването на такъв статут на бившия сътрудник на американските спецслужби Едуард Сноудън. Руският лидер отбеляза, че е рано да се говори за това, като също така допусна, че след президентските избори в Сирия Асад няма да е необходимо да напуска страната, дори и в случай, че вече не заема президентския пост.

„Знаете ли, струва ми се, че е рано да обсъждаме това“, каза той. „Ние предоставихме убежище на господин Едуард Сноудън, това беше по-трудно, отколкото да предоставим такова на Асад“, счита руският президент.

Путин отбеляза, че е твърде рано да се обсъжда този въпрос. „Първо трябва да бъде дадена възможност на сирийския народ да се изкаже (по време на изборите)“, заяви руският президент. „И аз ви уверявам, ако това се случи по демократичен начин…, то, може би, и няма да бъде необходимо Асад да заминава; и не е важно, ще бъде ли той президент или не“, каза той.