Путин: Винаги ще защитаваме руснаците в Украйна

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Русия ще защитава правата на рускоезичното население в Украйна, като изрази надежда, че „за това няма да се налага да се използват въоръжени сили”, предаде РИА Новости.

„Ние винаги ще защитаваме етническите руснаци в Украйна и онази част на украинското население, украинския народ, който споделя неразривната не само етническа, но и културна и езикова връзка с Русия, който принадлежи към руския свят”, каза Путин на пресконференцията в Австрия.

„Разбира се, ние не само внимателно ще следим, но и ще реагираме по съответен начин. Надявам се, че въоръжени сили няма да потрябват за това”, заяви Путин.

По думите му, Русия разчита, че правата на гражданите в Украйна ще се вземат под внимание в мирния процес на тази страна.

„И ние – Русия и аз, като глава на държавата, искаме да създадем условия за този мирен процес. На това се дължи фактът, че се обърнах към Горната камара на руския парламент с искането, да бъде отменено разрешението за въвеждане на руска армия на територията на Украйна, като разчитам, че мирният процес ще се развива в посока на разрешаване на тези въпроси и права, законните права на гражданите, живеещи в Източна Украйна”, каза Владимир Путин.

„Трябва да се обсъждат измененията в основния закон, това, как хората ще живеят там и каква гаранция ще имат те на правата си. Безсмислено е да се иска от опълченците да оставят оръжие докато не са разоръжат представителите на радикалните сили. Не трябва да се настоява за разоръжаване, още повече от Източна Украйна, при положение, че радикалните сили като „Десен сектор” и друго подобни радикали не се разоръжават. Те така и не оставиха оръжие,  дори все още държат Майдан. При такива условия да се иска разоръжаване от опълченците е безсмислено, защото те много добре помнят какво се случи в Одеса, и техният отговор е: „Ние днес ще се разоръжим, а утре те ще ни изгорят живи”, поясни Путин. Той подчерта, че предложението за примирие и началото на преговорите, безусловно е най-правилното решение.