Путин: Великата Отечествена война винаги ще бъде свещен подвиг на нашия народ

Руският президент Владимир Путин е убеден, че силата на Русия е в сплотеността и предаността на народа към Родината, предаде ТАСС.

По време на речта си на откриването на Парада на Победата на Червения площад днес руският държавен глава отбеляза, че днешният празник се е „превърнал в символ на свещеното родство на Русия и нейния народ“. „И в тази сплотеност и преданост към Родината е нашата сила, увереност и достойнство“, заяви Путин.

Президентът нарече Деня на Победата „тържество, в което са се слели в едно радостта, паметта и скръбта“. „9 май – това е и държавен, и много личен, семеен празник“, счита той.

По думите му руснаците са обединени от „дълбоки, проникновени чувства към нашите бащи, деди и прадеди“. „Днес сърдечно благодарим на тези, които са в строя, които са до нас. И не скриваме гордостта и сълзите си: прекланяме глава пред светлата памет на синовете, дъщерите, бащите, майките, дедите, мъжете, жените, братята, сестрите, войниците и приятелите – всички, които не се върнаха от войната, всички, които вече не са с нас“, каза руският президент.

„Нашите бащи и деди победиха мощния и безпощаден враг, пред който се огънаха и отстъпиха много страни. Именно съветският народ донесе свободата на другите народи, именно от нашия войник нацистите и техните съюзници получиха пълно възмездие за милионите жертви, за всички зверства и безчинства на нашите земи“, каза Путин.

По думите му в подвизите на руските воини се „е проявила истинската жизнена сила на нашия народ, неговото единство, победния дух и любовта към родната земя“.

Руският президент отбеляза, че тази година на 22 юни се навършват 75 години от началото на Великата Отечествена война, когато нацистите вероломно нападат СССР. „На този трагичен обрат имаше само един, но висш избор: главно да целия народ е станало спасението на отечеството“, каза Путин, като нарече пътя към Победата „героичен и тържествен“.