Путин: Борбата с тероризма изисква съгласувани действия на световната общност

Международният тероризъм се превърна в глобална заплаха и отправи предизвикателство на цялата цивилизация и за борба с него са необходими усилията на цялата световна общност. Това се казва в приветствието на руския президент Владимир Путин към участниците в XV-тото Съвещание на ръководителите на спецслужбите, органите за сигурност и правоохранителните органи, прочетено от директора на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на РФ Александър Бортников, предаде ТАСС.

„В центъра на дневния ред на Съвещанието е борбата с международния тероризъм, който придоби безпрецедентни мащаби и всъщност, хвърли предизвикателство на цялата цивилизация. Ще подчертая, че за ефективното противодействие на тази заплаха са необходими решителни и съгласувани действия от страна на цялата световна общност и основната роля са призовани да изиграят специалните служби и правоохранителните органи“, се казва в приветствието.

Путин отбелязва още, че в тези условия за спецслужбите е важно да повишават нивото на сътрудничество, да обменят натрупания опит, да използват най-съвременните форми и методи на дейност по въпросите за предупреждение и пресичане на терористични актове, разпространението и пропагандата на екстремизма и идеите за национална, религиозна и социална нетърпимост.

„Убеден съм, че в хода на Съвещанието ще бъде обсъден широк кръг от теми и проблеми, изискващи съвместни подходи, опиращи се на международното право, а изказаните предложения ще послужат за укрепване на сигурността на държавите ни и международната стабилност като цяло“, подчертава Путин в приветствието си.

Днес в Санкт Петербург под егидата на ФСБ започна XV-тото Съвещание на ръководителите на спецслужбите, органите за сигурност и правоохранителните органи, в което участват 100 делегации от 63 страни и 4 международни организации: ООН, ШОС, ОНД и ЕС. Основните теми на Съвещанието ще бъдат въпросите, свързани с противодействието на тероризма, разпространението на идеологията на екстремизма и тероризма, както и проблемите с използването на комуникационните технологии за терористични цели.