Путин: Атаката срещу Су-24 ще има трагични последствия за руско-турските отношения

Руският бомбардировач е бил свален над територията на Сирия с ракета „въздух-въздух“ от турски самолет F-16, когато се е намирал на височина 6 хил. метра и на разстояние 1 километър от турската граница. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с краля на Йордания Абдула Втори, предаде ТАСС.

Руският Су-24 по никакъв начин не е застрашавал Турция, той е провеждал операция за борба срещу ИДИЛ в Сирия, подчерта руският президент.

Катастрофата на Су-24 излиза извън рамките на обикновената борба с тероризма; това е удар, нанесен на РФ в гръб от съучастници на терористите, отбеляза Путин. „Днешната загуба е свързана с удар, който ни нанесоха в гръб съучастниците на тероризма. По друг начин не мога да квалифицирам това, което се случи днес“, каза руският лидер.

По думите му, Русия отдавна е установила доставките на петрол в Турция от превзетите от терористите райони в Сирия.

Русия няма да позволи да се извършват подобни престъпления, като атаката срещу руския Су-24, подчерта президентът.

Путин посочи, че обръщението на Турция към партньорите в НАТО във връзка с инцидента с руския самолет напомня за опит да се постави Алиансът в услуга на ИДИЛ.

На свой ред кралят на Йордания изрази съболезнованията си към руския президент във връзка с неотдавнашните трагични събития, в това число и със смъртта на руския военен пилот в Сирия. „Бих искал да изразя съболезнованията си от свое име и от името на народа на Йордания във връзка с ужасната варварска терористична трагедия, която повлече след себе си смъртта на невинни хора в резултат на катастрофата (на самолета на „Когалимавиа“ над Синай); бих искал да изразя съболезнованията си и във връзка със загубата на вашия пилот днес“, заяви той.