„Пусть всегда будет солнце“ – 2018 в Ямбол на 15 април

Областният кръг на фестивала се проведе за пета година и отново се превърна в красив празник с много весело настроение и детски усмивки. Участваха 130 деца и ученици от общините Ямбол, Елхово и Стралджа. Те се състезаваха в жанровете поезия, песен и танц.

Тричленно жури оцени участниците по жанрове в различните възрастови групи. Тази година имаше специален гост в състава на журито – Давид Бурман, режисьор и драматург, Президент на международния фестивал КУКАРТ гр. Санкт Петербург, Русия. Председател на журито беше Соня Аршавир, а членове: Йорданка Троянова и Гергана Чирпанлиева, преподаватели по руски език и Жана Николова – сценичен консултант.

Отличените на първо място продължават участието си на зонален етап, който тази година ще бъде също в Ямбол през месец юни.

Най-добрите изпълнители на руска песен, поезия и танц от цяла България ще бъдат поканени да участват в програмата на Националния събор на Движение „Русофили“, който ще се проведе край язовир Копринка, община Казанлък в началото на месец септември тази година.

Фестивалът се организира от Национално движение „Русофили“ с финансовата подкрепа на Фонд „Русский мир” и със съдействието на Министерство на образованието и науката, Синдикат на българските учители, Национален  Дворец на децата и Община Казанлък.

Целта е популяризиране на руската поезия, песен и танц, приобщаване на младото поколение към богатството на руската култура и създаване на интерес към изучаване на руския език.

Организатор и спонсор на областния фестивал е инж. Стоян Проданов, главен координатор на Национално Движение „Русофили“ за област Ямбол.

Той поздрави участниците, техните ръководители, директори на училища и родители за отношението, което имат към руския език и култура и за усърдието и ентусиазма при подготовката и представянето на децата и учениците. Инж. Проданов подчерта, че увеличаването на участниците всяка година е доказателство, че има смисъл от такива инициативи и работата с децата е в правилната посока.

Областният кръг се проведе в неделя, 15 април, от 10:00 ч, в салона на Държавен куклен театър Ямбол.

Магдалена Георгиева