ПУСТЬ ВСЕГДА БУДЕТ СОЛНЦЕ – Бургас

Автор: Женя Илиева

На 1 май в Дома на Нефтохимика в гр. Бургас се проведе Областният кръг на IV Национален фестивал на руската песен, музика и танц „Пусть всегда будет солнце”.

Нашите млади таланти с много настроение, желание и ентусиазъм показаха резултатите от вложените от тях и техните наставници талант, труд, усилия, желание и време!

Прекрасен празник ни подариха повече от 140 изпълнители, с 80 изпълнения в жанровете поезия, песен и танц в различните възрастови групи от общините Бургас, Поморие, Средец, Царево, Несебър, Карнобат.

Фестивалът се организира за четвърта поредна година от Национално Движение Русофили с подкрепата на Фонд „Русский мир” и със съдействието на Министерство на образованието и науката, Синдикат на българските учители, Национален Дворец на децата и Община Казанлък.

Фестивалът има конкурсен характер.

Петчленно жури, в състав: професор доктор Стефан Чапкънов – основател на Професионален Фолклорен Ансамбъл „Странджа“, негов главен художествен ръководител и диригент в продължение на 43 години; Петър Петров – композитор; доцент доктор на техническите науки – Маруся Любчева – заместник председател на Областен съвет на НД Русофили – Бургас; Кристина Иванова – главен секретар на Национално Движение Русофили и Стефан Василев – секретар на Областния съвет на Национално Движение Русофили – Бургас, оцениха участниците съответно по жанрове в различните възрастови групи. Отличените на първо място продължават участието си на зонален етап, на който тази година ще бъдем домакини.

Най-добрите изпълнители на руска песен, поезия и танц от цяла България ще бъдат поканени да участват в програмата на Националния събор на Движение Русофили, който ще се проведе край язовир Копринка, община Казанлък в началото на месец септември тази година.

А ето и най-добрите в различните категории и възрастови групи:

Таня Атанасова, Вокална група на детска градина „Веселушко“ – гр. Поморие, Натали Йорданова, Анелия Налбантова, Симона Ходулова, Кристиян Налбантов, Мария Погасий, Мария Маруженко, Танцов състав на ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Загорци, община Средец, Маломир Ингилизов, Танцова Формация „Фреш“ – гр. Поморие, Стелла Славова и Каролина Ференц са тези, които ще представляват Бургаска област на Зоналния кръг на фестивала, който ще се проведе на 3 юни в гр. Бургас.