Пургин: Донбас минава на руски газ

В Донецка и Луганска народни републики свършва запасът на природен газ, който ще стигне едва до вечерта на 19 февруари, предава РИА Новости.

От управлението на газопровода на ЛНР заявиха, че Киев „варварски отсече“ доставките на газ за републиката.

„Крановете на магистралния газопровод са демонтирани по такъв начин, че практически е невъзможно повторно включване“, поясни зам.-премиерът на Донецка народна република Андрей Пургин.

По-рано Украйна прекрати доставките на газ в ЛНР, обяснявайки това, че е техническа повреда. Тя така и не беше отстранена, макар през декември 2014 година Петро Порошенко заявяваше, че Донбас няма да бъде изключен от доставки на украинския газ.

„Там живеят украинци и ние нямаме право да ги оставим да мръзнат. Ние ще доставяме газ“, каза тогава украинският президент.

Във връзка с това властите на ДНР заявиха, че републиките преминават на руски газ. Превключването към други газови магистрали е осъществено в нощта от 18 на 19 февруари.

„Украйна блокира абсолютно всички клапани. Ние сега разполагаме с вътрешни резерви – завишено е налягането в тръбите, имаме неголеми резервоари в подземните хранилища и т.н. В момента се водят консултации относно това, че ако Украйна не възобнови доставките на газ поне от някакви резерви, то има разклонения и тръби, чрез които може да започнат доставки на газ от Русия“ разказа на телевизионния канал „Звезда“ Пургин.