Пряка линия с Владимир Путин (обновeна)

Пряка линия с Владимир Путин (обновeна)

Публикувано от:

Горещата линия с президента на Руската Федерация. Поставен е исторически рекорд: над 3 милиона въпроси. Линията продължава да приема обаждания: 

– Тази година се наложи да взимате много важни решения, какви са резултатите през 2014 година?

– Традиционен въпрос, разбира се трябва да се отговори на него. Има много резултати, ще споделя с Вас и цялата страна някои от тях. Присъединяването на Крим и Севастопол, работа в много сложни икономически и международни отношения. Разбира се и Олимпиадата в Сочи. Има и негативни нюанси, сблъскахме се и с външно давление, което повлия на нашата икономическа ситуация, но като цяло резултатите не са лоши. Промишленото производство се увеличи, обновен е рекордът по добив на нефт, зърно, имаме добри резултати в селското стопанство.

Има и негативни резултати, съкращаване на малкия бизнес.

Но имаме добри резултати в жилищното строителство – рекорден резултат за цялата история на Русия и СССР – 82 милиона кв. м. нова жилищна площ. Безработицата се е увеличила малко на 5.8%, но ние работим за да не продължи да нараства.

11,4 % увеличение на цените, но от март темповете на ръста на цените са намалели. Индексирахме различните видове пенсии.

Банковия сектор на Русия през 2014 г отрази голяма динамика, увеличаване на руските активи и за първи път превишиха БВП на страната – показател за стабилна банкова система.

Като цяло миналата година имахме малък дефицит в бюджета, но задържахме приемливо ниво.

Един от позитивните резултати за 2014 – демографска динамика: намаляла е смъртността и се е увеличила раждаемостта.

Санкции

Относно санкциите – едва ли те скоро ще бъдат премахнати. Те са свързани със сдържането на развитието на Русия.

Но работата не е в санкциите, а там, че ние трябва да продължим да развиваме нашата икономика, защото всичко зависи от нас самите. Има сложности, но те са преодолими.

Ние не трябва да търпим санкциите, а да ги използваме, за да излизаме на нови хоризонти на развитие.

Да има и негативни последствия относно увеличаването на цените и т.н., но то е неизбежно и ще трябва да потърпим.

Собственото производство обаче винаги ще го има и ще бъде на нашия пазар.

За възстановяването на икономиката ще ни трябват около 2 години.

Рублата се стабилизира. Цените на петрола са скочили малко и те са свързани с рублата, но вече не толкова косвено, защото ние преодоляхме пика на кризисната ситуация.

Инфлацията и безработицата се увеличиха малко, но не както в Еврозоната. Ние работим върху това, процентите да не се увеличават.

Правителството завърши работата над антикризисния план и сега започва да се прилага.

Анатоли Торкунов ректор на МГИМО:
– Ние разбираме, че нашето благополучие зависи от международните отношения.Тази седмица се появи информация, че е преустановена реализацията на С-300 за Иран, че доставките ще бъдат препятствани, както и че, поради това могат да влошат ситуацията в Близкия Изток. Какво е Вашето мнение по този въпрос?

– Подписахме такъв договор през 2007, а през 2010 с указ на президента бе преустановен, това е така. Днес ние виждаме ясно, че иранските партньори демонстрират гъвкавост и желание за реализиране на тази ядрена програма. Споразумението е постигнато, остана само техническата част. Затова взехме това решение. Преустановихме договора едностранно. Не виждаме смисъл да държим тази забрана едностранно при такава ситуация, предвид санкциите. Освен това, нашите предприятия са произвели това оборудване, то е скъпо, но сега никой не иска да го купува от нас, въпреки, че имаше заявки. Изниква въпрос: тогава кой ще поеме нашите загуби? Подчертавам, ние не сме най-големия доставчик на оръжие.

Валутните ипотеки

– Отношението ми като цяло към проблемите на хората винаги е едно и също – правителството трябва да помага на хората. Когато хората взимат ипотечни кредити, те сами поемат рисковете. Например, взима човек ипотека в рубли и се озовава изведнъж в сложна ситуация, инфлация или остава без работа… Лихвите на валутната ипотека не трябва да се отличават много от лихвите на ипотеката в рубли. Този сектор е важен. Днес лихвите са 14%, а задачата е да ги върнем на миналогодишните 12 %.

– Разпространи се информация, че Порошенко бил Ви казал: Взимай Донбас. Това вярно ли е?
– Не, ние обсъждахме въпросите по възстановяването на Донбас. Днес обаче, ние не виждаме желание от страна на Киев да работи в тази насока. Днес ние виждаме блокада на Донбас: прекратено изплащане на пенсии, заплати, спрян газ, електроенергия и т.н. Но там живеят хора, които нямат нищо общо с всичко, което се случва. С какво са виновни тези хора? Смятам, че Киев със собствената си ръка реже Донбас от Украйна.

– Пред западните партньори Петро Порошенко говори едно, пред народа второ, пред Вас трето?

Смятам че днешното ръководство на Украйна извършва много грешки. Първо Александър Турчинов започна военни действия, после избраха Порошенко и той имаше шанса да прекрати тези действия. Но стана обратното, той продължи войната и с тези си действия доведе страната до задънена улица. Ние нямаме намерение да се намесваме в делата на Украйна.

– Защо Русия продължава да изпраща евтин газ, електроенергия и т.н., а в отговор получава агресия и това отношение?

– Аз не разделям руснаците от украинците, за мен те са един народ. Всеки има право на мнение. Аз мисля така. Ние конкретно помагаме на Украйна да излезе от кризата, защото искаме  да е спокойна ситуацията ни на границите с Украйна, да не страдат хора, да продължим да сътрудничим в различни сфери.

През 2013 година ние се договорихме с Украйна да отпуснем кредит в 15 млрд.долара за голям срок. Но какво направи Украйна обаче: прекрати отношенията си с нас, измоли от европейските си партньори кредит в размер на 17 млрд. долара, увеличи цените на газа, комуналните услуги, стоките, прекрати производството в различни отрасли и т.н. Но, ние ще се стремим въпреки всичко към възстановяването на отношенията с Украйна.

– Броцки е писал със сарказъм относно национализма на украинците. Днес ми се струва, че те са минали всякакви граници: убиха Олег Калашников, наслагаха билбордове „Битов сепаратист”, помним Одеса и Луганск, Донецк и Майдан, знаем че там се разпространява доносничество и тормоз срещу инакомислещи, че там се втълпява на хората, че Русия е лют враг на Украйна, но при това непрекъснато иска отстъпки от Русия, какво мислите по този въпрос?

– Днес Русия не очаква нищо от киевските власти освен едно – отношение към нас като към равноправни партньори, разбира се запазване на правата на рускоезичното население, което живее в Украйна. Мисля, че всяка държава проявява интерес към своите сънародници, това е нормално. Споразуменията от Минск трябва да се спазват, трябва да се започне работа в няколко посоки: икономика, отношения, граница и т.н. За съжаление ние сега виждаме само опити за оказване на давление. Но съм убеден, че само по политически път ще може да се излезе от тази нелека ситуация.

Ние нямаме намерение да възраждаме империята. Нямаме нищо против Украйна да бъде суверенна държава.
Ние помагахме на Украйна дори в трудни за нас времена в продължение на дълги години. Тази помощ възлиза на десетки милиарди… Ние помагаме и сега и ще помагаме винаги.

– Ще има ли война между Русия и Украйна?
– Категорично, не! Можете да бъдете спокойни. Изключено е да воюваме с Украйна.

– Западът оказва вековно давление срещу Русия. Днес това се проявява под формата на ситуацията с Украйна. Посочете условията, при които може да се стабилизират отношенията със Запада?

– Условията не сме ги разваляли ние. Винаги сме за добрите отношения с всички партньори. САЩ не искат съюзници, а васали. А Русия не може да приеме такива условия. Винаги сме готови за сътрудничество, открити сме и очакваме същото от другите. Винаги, когато сме заявявали позицията си, веднага се заставаше срещу нас. Спомнете си Борис Елцин, как целия Запад му ръкопляскаше до момента обаче, в който той заяви позицията на Русия по въпроса с Югославия, тогава веднага бяха пуснати кучетата срещу страната ни.

– Имаме ли ксенофобия?
– Ксенофобията е омраза към други народи, това е недопустимо.
– Какви трябва да бъдат мерките с национализма?
– Национализмът е вредно и разрушително явление. Също недопустимо.

В момента от Киев дойде лоша новина, застреляха известен публицист, журналист Олес Бузин, вчера ексдепутат Олег Калашников…
– Това не е първото политическо убийство. Украйна, която претендира за демократична държава: къде са убийците, поръчителите на тези убийства, какво прави следствието?Великата Отечествена война

– Пренаписването на историята. В новата история Съветската армия е на едно място с хитлеристите. Вие като син на фронтовак, какво мислите?

– Разбира се, че не може да се слага на едно място Нацизмът и Сталинизмът. При всичките репресии на Сталин, не е имало цели на унищожаване, за разлика от нацистите, които са изтребвали различни етноси.
Те са налагали със сила своите идеологии, което не е допустимо. Между другото в момента същото правят и американците.

Кои са враговете ни?
– Ние сме голяма държава с огромен потенциал за развитие и разбира се, сме голяма ядрена държава, имаме равнопоставен ядрен потенциал със САЩ. Враговете вече съм казал кои са: международни терористи, екстремистки групировки и т.н. Ние никого обаче не смятаме за врагове…не съветвам никого да смята нас за свои врагове.

Ирина Хакамада:
– Смъртта на Борис Немцов ме потресе много, както и много други хора, смятате ли, че убийството му е терористичен акт? И дали е възможно Навални, Ходорковски и други опозиционери да работят в Държавната дума равноправно с другите представители на парламента. И още един въпрос: Борис Немцов имал данни, че в Украйна имало руски войски, това ме питат западни журналисти. Кажете веднъж за винаги – имаше ли наши войски в Украйна или не?

– Знаете, че е едно да си депутат от опозиция и да критикуваш Държавната дума в нея, а друго е да си извън нея и да критикуваш. Но както знаете, това избор на хората, депутатите се избират чрез гласуване. Защо не, ако тези опозиционери спечелят доверието на хората.

Относно Немцов, знаете, че той ме критикуваше много, но ние имахме нормални отношения. Неговото убийство е позорно явление. Затова съответните служби разследваха случая експедитивно. Следователите на ФСБ и Службите за сигурност само след 1 ден имаха данни, кой е убиецът на Немцов. За нас беше важно да разкрием убийството. Работят няколко служби, които стигнаха до един резултат. Кой е поръчал убийството, ние засега не знаем, но следствието продължава да работи по този въпрос.

Няма руски войски в Украйна.

От космодрума „Восточний”:

– Във филма „Крим. Пътят към дома” Вие говорите, че всичко се е случвало под Ваш контрол. Космодрумът „Восточний” има не по-малко значение от завръщането на Крим, строителството му ще бъде ли под Ваш контрол?

– Космодрумът е много важен, но във филма ставаше дума за милиони хора, има голяма разлика. Строежът е много голям и важен, ние ще продължим да работим по изграждането му, защотот е необходим на страната ни. Русия е голяма космическа държава и трябва да има своя площадка за извеждане на космически апарати. За 2023 година планираме и наша национална орбитална станция. Защото от МКС се вижда само 3 % от територията на страната ни, а от новата станция ще се виждат 95 %. Затова изграждането на „Восточний” ще бъде под наш общ контрол, за да завърши успешно и да носи ползи на държавата ни.

Крим 

Планира ли се понижаването на цените на самолетните билети?

– Крим е специална дестинация за туристите. Нашите  вътрешни линии ще предлагат добри цени, предвиждаме цени около 7500 рубли в двете посоки. Предстои много работа за подобряването на качеството на летищата в Крим. За съжаление на този етап е невъзможно те да приемат по-голямо количество бордове. Ще направим всичко възможно, за да се подобри инфраструктурата на летищата и условията за пътуване.

Одеса 

Всички знаем за трагедията в Одеса. Всички ние чакаме украинският народ да даде адекватна оценка на това варварство…

– Какво искате да разберете. Защо се провежда пряка линия?

– Това е мощно проучване. Такава линия дава възможност да разбереш за проблемите на хората и страната. Дава възможност на позициите на държавата ни, а и моите да стигнат до определени инстанции. Ние ще се постараем чиновниците да реагират на всичките молби и заявки, които чухме днес..

ПРЯКА ЛИНИЯ С ПУТИН, ГЛЕДАЙТЕ [embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=hX3kXmahuVE[/embedyt]