Проф. Николай Овчаров: Там, където е паметникът на Самуил, трябва да бъде и паметникът на акад. Дмитрий Лихачов

София. Там, където е паметникът на Самуил, трябва да бъде и паметникът на акад. Дмитрий Лихачов. Това каза пред Агенция „Фокус” проф. Николай Овчаров във връзка с изграждането на паметник на акад. Дмитрий Лихачов в столичния квартал „Обеля” и спора за него.
Проф. Овчаров припомни, че акад. Дмитрий Лихачов е един от най-големите руски учени, признат в целия свят. „Въпросът е в отношението му към България. Тук искам да кажа, че този спор, който се разгоря в последно време русофилство и русофобство, е безсмислен. Естествено, аз не съм на страната нито на крайните русофили, нито на крайните русофоби. Става дума за българщината и за това кой я защитава…
Проф. Овчаров припомни думите на акад. Лихачов, изречени две години преди смъртта му през 1997 г. „Български приятели не забравяйте, че вие сте най-древната от съществуващите нации и то не само в Европа, но и в света. Миналото го погълна античността – но България остава като жива отломка в древната европейска култура и затова трябва да я съхраним. Днешната България да бъде не само отломка от миналото, но и първата от бъдещето”, посочи проф. Овчаров. Той бе категорично, че е крайно неуместно за такъв защитник на България, ние да говорим, дали е необходим паметник.
Проф. Овчаров каза, че ние трябва да ценим хората, които наистина имат отношение към България. „На Лихачов трябва да бъдат наречени улици и булеварди така, както имаме на хората, защитили България по времето на Априлското въстание”, категоричен бе той.
Проф. Овчаров припомни още два от цитатите на великия учен, които по думите му са по-красноречиви от каквито и да е суперлативи за личността му, а именно: „Плътта на българската държава създаде Аспарух, нейният дух Кирил и Методий и чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха езикът, писмеността, литературата”, пише Лихачов.
Десислава АНТОВА

Материалът е препечатан  със съкращения от Агенция „Фокус“

http://focus-news.net/news/2015/07/17/2093996/prof-nikolay-ovcharov-tam-kadeto-e-pametnikat-na-samuil-tryabva-da-bade-i-pametnikat-na-akad-dmitriy-lihachov.html