Проф. Михаил Станчев: Европа няма и не иска да воюва срещу Русия заради Украйна

Къде са малките държави като Украйна и България в отношенията между Русия и САЩ и до къде ще стигнат амбициите на Путин и Тръмп, както и каква е ситуацията в Украйна и Крим. Темата коментира проф. Михаил Станчев от Харковския университет пред тв BiT

„Съществена промяна не очаквам нито в Крим, нито в Донбас. Промяна в отношенията между САЩ и Русия ще има, но няма да са толкова драстични. Ходът на Путин с дипломатите е много хитър – новогодишен подарък на Тръмп и той го оцени. Той обаче каза едно нещо – винаги можем да го направим, ако се наложи“, посочи Станчев.

Той смята, че Тръмп няма да се занимава особено с европейските дела. „Отношенията между Украйна и Америка няма да претърпят съществени промени. Европа няма и не иска да воюва срещу Русия заради Украйна. Това стана ясно през последните 3 години“, категоричен е Станчев. По думите му, безвизовият режим едва ли ще стане реалност тази година.

Той каза, че е имало проект „Кримска Калифорния“ по времето на Сталин и разказа любопитни подробности за него. Тогава е ставало въпрос за създаване на независима еврейска държава в Крим.

„Русия превзе Крим, Америка като че ли не го забеляза“, заяви още преподавателят от Харковския университет.

„Порошенко и неговата коалиция съумяха да овладеят ситуацията, макар че в коалицията му няма стабилност. Тя се държи привидно. За това се говори за предсрочни парламентарни избори“, анализира професорът.

„В самото начало по време на независимостта очакването за нашето европейско бъдеще, беше много високо. Много се вдигна по времето на Юшченко. Той твърдо заяви, че иска страната да бъде в Европа и НАТО. За последните 3 години евроскептицизмът нарасна“, категоричен е преподавателят.

„Нито война, нито мир. Независимо от постигнатите споразумения в Минск има неконтролирани части и от двете страни. Те си правят каквото си искат“, посочи Станчев. Той каза, че трябва да се вземат предимно икономически мерки като част от борба с корупцията.

Преподавателят в Харковския университет коментира и участието на Русия в сирийския конфликт.

Чуйте целия анализ на проф. Михаил Станчев във видеото