Проф. Иво Христов: ЕС първи трябва да отмени санкциите срещу Русия

Този, който първи е въвел санкциите в конфликта между ЕС и Русия, трябва първи да започне с отмяната. Тази позиция изрази кандидат-депутатът от „БСП за България” проф. Иво Христов пред bTV.

„Искаме да бъдат отменени санкциите, защото българският национален интерес губи от санкциите”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Христов отбеляза, че стокооборотът между Русия и САЩ се е вдигнал няколко пъти през последните години, а някои европейски страни също успешно търгуват на руския пазар, който обаче е затворен за българска земеделска продукция.

И двамата бяха категорични, че президентът Румен Радев не е подкрепил споразумението СЕТА в Брюксел и ще прати текстовете в Конституционния съд. По отношение на случващото се между ЕС и Турция представителите на левицата бяха категорични, че България трябва да има твърда позиция, но да не се стига до събития, като тези в Ротердам.

„За да дойде някой на гости, трябва да го поканим”, посочи проф. Христов във връзка с опита на турски министър да се срещне със своите сънародници в Ротердам въпреки забраната на холандските власти.

По отношение на скандала между Бойко Борисов и Елена Йончева, социалистите определиха намеците на експремиера за контакти между журналиста и френските тайни служби като „израз на слабост”.

За борбата с корупцията и Нинова, и Христов бяха категорични – най-важно е да има желание от страна на институциите. Председателят на БСП посочи, че би подкрепила създаването на антикорупционна служба по румънски модел.