Проф. Димитров: Редно е Путин да бъде патрон на честванията за Освобождението! Ще го заведа в Плиска

Нови 800 000 лв. ще отпуснем, за да продължи реставрацията на Голямата базилика в Плиска. Това каза в началото на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов. Решение за отпускане на сумата бе взето на заседанието днес. По този повод потърсихме Директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, който обясни за какво ще бъдат изразходени средствата. Историкът коментира и липсата на пари за заплати на университетски преподаватели и военни, като подчерта, че ако се работи по приоритети, ще има пари за всичко.

Проф. Димитров взе страна и в казуса, възникнал между премиер и президент относно сектор Сигурност.

Ето какво каза Директорът на Националния исторически музей по изброените теми в интервю пред Лора Борисова, в . Епицентър

По искане на премиера бяха отпуснати още 800 000 лв. за реставрацията на Голямата Базилика. Видомо сте доволен от това решение!

– Точно така! Парите са 800 000, а не 1,2 – 1,6 млн. лева, защото на такава стойност са одобрени проекти на обекти в Голямата Базилика от страна на Националния институт за паметници на културата и Министерство на културата. Точната сума, която получихме, е 800 052 лева и 30 стотинки.

За какво ще бъдат използвани тези средства?

– С тях ще бъдат възстановени, вече вървим към изцяло възстановяване, три много важни обекта. Те могат да се използват, не само да се разглеждат. Единият от тях е Баптистерия, в превод на български

означава – Кръщелно. То е било добре запазено, както е запазено е и самото басейнче, в което се вкарват новопокръстените. Там ще бъдат правени кръщенета, които свещениците правят традиционно в Деня на цар Борис Първи – 2 май. Тези ритуали вече ще бъдат правени под покрив, няма да сме зависими от времето и няма да се оглеждаме дали няма да завали.

Другият обект е Свещеният кладенец – Аязмото. Той ще бъде укрепен, иззидан наново, а във водата ще бъдат постaвени сребърни решетки, които ще я пречистват. Една тръба ще бъде изведена от тясното пространство на Южния корпус, в което се намира кладенецът – там, където се е намирала и в древността.

Трето, в средата на двора ще бъде вдигната една Ротонда, покрита с балдахин, където гражданите ще могат да си наливат вода. Искам да подчертая – безплатно, защото много ме „ядат” за това. Има твърдения, че „продавам водата”. Това не е вярно! Не сме я продавали – нито преди, нито сега.

Това са трите обекта, за които ще бъдат използвани тези 800 000 лева. Надявам се до края на лятото да са готови, ще се възползваме от хубавото време максимално.

Как така пари за Базиликата има, а за заплати на преподавателите в университетите – не?

– Парите за Базиликата са нищожни пари. Нищожни, защото вчера за една празна фирма един български бизнесмен плати 8 милиона лева – става дума за емблемата на ЦСКА. Не за отбора, не за стадиона, само за емблемата на ЦСКА! Не бива така да се говори, че няма пари за университетските преподаватели. Аз как намерих пари да увелича 2 пъти и 3 пъти заплатите в Националния музей? Аз не ги увеличавам от тези средства, а от собствените приходи! Ами, и те да направят нещо за себе си, а не да чакат като просяци. Университетите могат да изкарат собствени приходи, да се напънат малко!

В държавната хазна няма пари и за заплати на военнослужещи, и за хората, работещи в сферата на сигурността. Как ви изглежда това?

– Има пари за заплати! Всичко е въпрос на приоритети. Бил съм министър. При държава, която има 50 милиарда евро, тоест 100 милиарда лева брутен национален продукт, да ми каже някой, че няма пари за заплати в такива важни сектори като военните и сигурността – ами, извинявайте, но няма да повярвам! Пак казвам, бил съм министър и знам, че всичко опира до приоритети – имаш пари и разпределяш.

Как си обяснявате, че ще има средства за нови самолети и кораби?

– За какво да даваш пари за заплати, когато тези хора няма с какво да се бият? Тогава те стават социално издържани от държавата. Естествено, че тези хора, за да се бият с врага на Отечеството, трябва да имат самолети, кораби, танкове. Без тях с какво ще се бият? Ще си подострят един кол и ще гонят турците ли – няма да стане така! Така че, ще има пари и за самолети, и за танкове!

След заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента стана ясно къде е била разделителната линия между Радев и Борисов – да се дават пари за пехотата или за авиацията. Според вас къде трябва да бъдат насочени повече средства, към кой род войски?

– Авиацията е много важно нещо, както са важни и корабите. Но фактът е, че няма война, спечелена само от флот или само от авиация. Американци и англичани атакуваха германските градове със самолети от по 1000-1200 броя във формация. Сринаха всички германски градове, но докато не дойдоха съветската и американската пехота, Германия не капитулира. Няма война, спечелена от авиация! Има война, спечелена от пехота. Авиацията е мощно помощно средство, но няма война, спечелена от авиация. Така че Бойко Борисов е правият.

Може би нямаше да говоря така, ако не знаех нещо. Понеже съм служил в авиацията, продължавам от любопитство да следя какво става там, затова знам, че имаме около 20 самолета МИГ-29, които обаче се нуждаят от ремонт. Ремонтът им ще излезе много по-евтино, ако бъде направен не в Полша, не в Русия, а при нас – в пловдивския авиационен завод, откупен отбратно от държавата. Ще струва няколко десетки милиона, а не милиард и половина. Можем да го направим. Тогава мога да бъда спокоен, защото да имаш заедно с наличните 5-6 още 20- 20 и няколко самолета МИГ-29, е голяма работа. Тази машина и сега си остава най-добрият масов самолет във въздуха, по-добър от американските Ф-18 и дори по-добър от следващите вариации – МИГ-31, МИГ-33, МИГ-35.

Президентът на Русия Владимир Путин е поканен да бъде патрон на честванията по случай 140 години от Освобождението на България заедно с президента Румен Радев. Това редно ли е?

– Да, редно е! Би трябвало така да бъде. Тогава ще го пипна Путин за ръчичка и ще му кажа: Хайде, да те водя в Голямата Базилика! Ние с него се познаваме, той беше в НИМ. Ще помоля Бойко да даде хеликоптера и ще заведа Путин да види откъде са тръгнали книгите.

Освен това – така се случи, че благодарение на президента Путин изведнъж Базиликата придоби много голямо значение. Българската историческа наука, не само аз, отдавна е заявила, че кирилицата е създадена в Плиска между 886 и 893 година. И че това е станало, тъй като няма къде другаде да стане, в големия луксозен манастир, в който има дори парно отопление, който е прилепен до Голямата Базилика, което всъщност се явява църквата на този манастир. От там са тръгвали мисионери, които са покръствали хората в Русия и са носели книжки с кирилско писмо.

Така че сега ще направим изброените неща, включително и манастира, и след време ще водим дори руски туристи от морето – да дойдат, да видят и да разкажат на другаря Путин откъде е тръгнала кирилската азбука. Тази земя е Добруджанска, Лудогорска, Шуменска, Мизийска, но в никакъв случай не е македонска.

Има ли основание Реформаторският блок да негодува срещу това?
– Какво беше това Реформаторски блок?

Следите ли работата на 44-то Народно събрание?

– Следя го. Тези хора ще се претрепят от работа – 23 минути на ден, трябва да си починат малко! Извън шегата, винаги е било така. Не разбирам защо БСП се е хванала за това. Така е в началото. Дори законите да са готови, трябва да минат през комисиите, а комисиите ги балтавят много. Понякога един закон минава през 2-3 комисии. Ще дойде време, пак ще приемат закони, пак ще работят след работно време. В началото е така. Не бива да бъдем така взискателни. По-скоро работата на комисиите трябва да се ускори – има ли готови закони, това ще действа.

Как ви изглеждат яростните антикомунистически изблици и противопоставянето комунисти-антикумонисти?

– В такива случай в Америка питат кой започна първи. Първа започна да плямпа БСП, забравяйки една проста народна поговорка, че когато живееш в стъклена къща, не бива да хвърляш камъни по съседа.

БСП, която се обявява публично за наследник на БКП, е извършила страшни престъпления спрямо българския народ:  убивани са много хора без съд и присъда, организирани са лагери в Белене и на други места.

Аз се чудя защо ГЕРБ не ги атакуват за престъплението, което е извършено в Благоевградски окръг, обявявайки в един ден 250 000 българи за македонци – една несъществуваща нация. Искам да кажа, че в световната история няма такъв пример! Едно правителство да откъсва от собствения си народ и да го денационализира – няма такъв пример! Историк съм,, мисля, че познавам историята на целия свят.

До какво ще доведе това идеологическо противопоставяне, познато ни от 90-те години?

– Тогава беше страшно, сега вече е смешно! Корнелия Нинова се пъчи и се прави на червена болшевичка, не става, смешно е. Призовавам гербаджиите и останалите да ги подиграват, а не да ги вземат насериозно.