Професор от Харвард: САЩ са в паника какво да правят в Близкия Изток

САЩ нямат ясно разбиране за целите на своята политика в Близкия Изток, пише в Foreign Policy американският политолог и професор в Харвард Стивън Уолт.

По времето на Студената война нещата изглеждали прости относно целите в Близкия Изток: сдържане на СССР и осигуряване на нефт за международните пазари. Приоритетите на САЩ били ясно определени и е провеждана последователна политика с опора в местни съюзници.

Сега липсва мощен съперник в региона и затова няма организиращ принцип в американската близкоизточна политика, пише Уолт. Белият дом има работа с цял ред сили, които преследват напълно различни цели.

Вторият проблем е в значително влошените отношения на Вашингтон и неговите близкоизточни съюзници, например Турция и Саудитска Арабия.

Падането на цените на петрола и неговото свръхпроизводство поставят под съмнение американската намеса в региона.

Актуалните проблеми в Близкия Изток не могат да се решат с военни средства, с които са свикнали да прилагат САЩ. Регионът се нуждае от създаване на ефективни политически институти, а американските военни не се справят твърде добре с тази задача, както показва примерът с Афганистан.

„Нашите най-мощни инструменти за влияние допринасят малко ползи, а нашият стратегически интерес в региона намалява. И никой от нашите сегашни съюзници не заслужава безусловна подкрепа“, отбелязва Уолт.

Време е Вашингтон да престане да решава проблеми, за чието отстраняване не му достига ни мъдрост, ни воля, пише политологът. В хода на предизборната надпревара в САЩ въпросът за Близкия Изток не се обсъжда сериозно и се чуват само изявления за американското лидерство. Вероятно и следващият президент на САЩ „няма да има ни най-малко понятие какво да прави в тази част на света”, обобщава Уолт.