Професор от Австралия обиди Съветската армия

Пореден опит да се преиначи историята на Втората световна война предизвика вълна от негодувание в Интернет. Този път рускоговорящите жители на Австралия поискаха публично извинение от професор в местен университет.
В една от своите статии, посветени на кризата в Русия и Украйна Тимъти Линч, експерт в областта на американската политика, нарече руснаците „варвари, които са нахлули в Германия през 1944 година”. По този начин той обиди не само онези, които спасиха света от фашизма, но също така и техните потомци, предаде радио „Гласът на Русия”.
В своята статия за ситуацията в Украйна професорът от Мелбърнския университет нарича  Русия „агресор” и „варварин”.  Живеещият в Австралия гражданин на САЩ практически директно обявява съвременна Русия, че била националистическа държава, в която процъфтява шовинизмът. След това авторът решава се обърне и към историята на Русия. Той заявява, че страната винаги е била агресор и че е уместно да се припомни как тя „варварски е нападнала Германия през 1944-1945 гг.”  Статията намери широк отклик в социалните мрежи. Първо се възмути рускоезичното население в Австралия, постепенно вълната от негодувание се разпространи в различни краища на света. Три дни след публикуването й, стартира акция с искане за извинение пред жителите на бившия Съветски съюз, потомците на войниците от Съветската армия, които намериха смъртта си в сраженията по време на Втората световна война, предаде радио „Гласът на Русия”.