„Протон“ успешно изведе в орбита комуникационния сателит „Експрес-АМ8“

Ракета-носител „Протон-М“ изведе руския комуникационен сателит „Експрес-АМ8“ в околоземна орбита, съобщиха пред ТАСС от пресслужбата на „Роскосмос“, предаде „Руски дневник“.

„По-нататъшното извеждане на спътника на целева орбита ще се осигурява с помощта на ускорителния блок ДМ-03“, каза представител на космическата агенция. Отделянето на спътника от ракетата трябва да стане на 15 септември в 4:37 московско време.

Ускорителният блок ДМ-03, разработен и произведен от Ракетно-космическата корпорация „Енергия“, се използва за трети път. Двата предишни опита за изстрелване завършиха с аварии. През 2011 година поради изтичане на гориво в ДМ-03 бяха загубени три сателита от системата ГЛОНАСС. През 2013 година имаше авария още преди включването на ДМ-03 още на етапа на работа на първата степен на ракетата „Протон“.

Това е второ изстрелване на „Протон“ след аварията през май, при която бе загубен мексиканският спътник MexSat-1. На 28 август „Протон“ успешно изведе в орбита британския спътник Inmarsat-5F3.

 Ракетата-носител „Протон-М“, разработена и произведена от Космическия център  „Хруничев“, успешно стартира от космодрума Байконур (Казахстан) в 22:00 московско време.