Противоракетната система в Европа: има ли заплаха за Русия?

В Москва определиха базата на американската противоракетна отбрана (ПРО) в Румъния като заплаха за сигурността на Русия. Вашингтон и Брюксел твърдят, че системата за ПРО не е насочена срещу Русия и е безсилна срещу руските ракети. Така ли е обаче в действителност?

Първата база, създавана от американците за противоракетна отбрана (ПРО) Aegis, бе открита в Румъния на 12 май. На следващия ден започна строителството на втория наземен обект за ПРО в Източна Европа – в полското селище Редзиково, в северната част на страната.

Военните от НАТО твърдят, че тази система изобщо не заплашва Русия. Само че в Москва реагираха нервно на новината за обекти на ПРО. „Няма никакви съмнения, че разполагането на система за ПРО е реална заплаха за сигурността на Руската федерация“, заяви Дмитрий Песков, прессекретар на президента на Русия.

НАТО: ПРО не е насочена срещу Русия

САЩ и НАТО се опитват да убедят Москва в обратното от 15 години –Вашингтон излезе от договора, забраняващ разработването и разполагането на системи на ПРО, още през 2001 година. САЩ твърдят, че проектът за ПРО в Европа е част от плана за създаване на глобална система за ПРО и не цели унищожаване на ядрения ракетен потенциал на Русия. На Запад подчертават, че създават ПРО заради потенциалните заплахи от страна на Иран и Северна Корея.

На 12 май генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че системата за ПРО физически не може да заплашва руските ракети.„Географията и физиката не ни позволяват да сваляме руски междуконтинентални балистични ракети (МБР), тъй като нашите щитове за ПРО са прекалено малко и са разположени или твърде далече на юг, или твърде близо до границите на Русия“, заяви ръководителят на Северноатлантическия алианс.

„В тесния смисъл на думата, ако говорим за румънската база, Столтенберг безусловно е прав – те не само не се канят да я използват срещу Русия, но и не могат“, заяви пред „Руски дневник“ военният експерт на изданието Lenta.ru Константин Богданов.

Русия: американската ПРО не се ограничава с Девеселу

Базата в Девеселу обаче е само един от елементите на създаваната система за ПРО Aegis. Останалите ѝ съставни части са не толкова невинни от гледна точка на руските военни.

В Москва са на мнение, че базата за ПРО в полското селище Редзиково, която трябва да бъде въведена в строй през 2018 година, потенциално може да заплашва руските МБР. За това ставаше дума още на Първата московска конференция по сигурността през 2012 година.

Според руските специалисти след появата на по-съвременни американски ракети-прехващачи като SM-3 Block IIA и Block IIВ, САЩ ще могат да атакуват някои руски стратегически ракети. Става дума за тези, които се изстрелват от западните и северозападните части на Русия по посока Северна Америка. Новите американски ракети ще се появят, както се очаква, през 20-те години на този век.

Само че мобилните компоненти на Aegis – ракетите-прехващачи, разположени на военни кораби, карат руските военни да нервничат повече от обектите на ПРО в Румъния и Полша. Експерти подчертават, че в случай на военен конфликт тези кораби могат да бъдат струпани край бреговете на Скандинавия, например в Норвежко море. Именно над този район минава снопът от траектории на руски МБР, насочени към Северна Америка.

Русия: нарушен е договорът за ракетите със среден и малък обсег (РСМО)

Появата на база за ПРО в румънското село Девеселу предизвиква протестите на Москва не само в контекста на комплексната архитектура на системата за ПРО. Руски военни и дипломати твърдят, че базата в Румъния нарушава текстове от договора за ликвидиране на РСМО от 1987 година.

Работата е там, че пусковите установки на противореките в румънската база могат да бъдат използвани за наземни изстрелвания на крилати ракети, а това е забранено от договора. САЩ твърдят, че не се канят да използват пусковите установки по този начин. Константин Сивков от Академията по геополитически проблеми обаче коментира, че самото създаване на инфраструктура, която прави възможни такива изстрелвания, е „най-грубо нарушение на договора за РСМО“.

Система за ПРО Aegis в Европа:

Бази в Девеселу в Румъния и в полското селище Редзиково: по един радар SPY-1 и по 24 ракети SM-3 на всеки обект.

Радар в турската база Кюреджик.

Най-малко четири кораба на военно-морския флот на САЩ са снабдени със системата Aegis.

Командният център на авиобазата на САЩ Рамщайн в Германия.

Автор: Алексей Тимофейчев 

Източник: „Руски дневник“