Протестно движение за излизане на Италия и на цяла Европа от НАТО

Автор: Радко Ханджиев*.

Протестно движение за излизане на Италия и на цяла Европа от НАТО се организира в Рим по инициатива на общественици от девет европейски страни. Акцията е насрочена за 26 октомври 2015 г. Известният италиански журналист, политик и бивш евродепутат Джулиетo Киеза, се обръща към съвестта на европейската общественост от името на Инициативен комитет за провеждане на протест в подкрепа на мира и срещу агресивната същност на НАТО.

„Всички сме разтревожени от опасната посока, която взе Атлантическият съюз, след предполагаемия край на Студената война“, се казва в обръщението. „Всички виждаме зловещата разруха на страни в арабския и мюсюлманския свят, в резултат на непрекъснатите военни интервенции и бомбардировки. Кампанията срещу тези страни започна през 2001 г., ако не и по-рано, с първата война в Персийския залив, която НАТО активно поддържа. НАТО поддържаше преди и кампанията в бивша Югославия, резултатите от която също се виждат в продължаващото бедствено положение в Западните Балкани. Тези интервенции са предприети в нарушение на международното право, дефинирано с Хартата на ООН и без санкцията на Съвета за сигурност. Само силната позиция на президентите Обама и Путин направи възможно споразумението с Иран, като по този начин се предотврати безпрецедентен катаклизъм в Близкия изток, поне за сега...“

Според организаторите, „историческият враг“, който оправдаваше съществуването на НАТО, през 1989-1991 г. просто изчезна. Независимо от този факт (или може би поради това!), Атлантическият алианс непрекъснато се разширява, превръщайки се в офанзивна военна структура и присвоявайки си глобалната „мисия“ на световен полицай, без да има правно основание, нито демократичен мандат за това. Очевидни са злокобните последици за световния мир и за Европа, която няма шанс за възстанови своята независимост. А без реална независимост, народите на европейския континент едва ли ще могат да се справят с огромните икономически и социални заплахи.

Членовете на Инициативния комитет вярват, че срещата в Рим ще постави началото на движение за европейска независимост, затова призовават към подкрепа на инициативата. Като първа цел на акцията в Рим е да протестираме срещу най-мащабното военно учение на НАТО, по кодовото име Trident, с участието на 40.000 военнослужещи, 200 самолети и огромно количество военноморски кораби.

В Италия е учреден Комитет на гражданското общество, съобщава Джулието Киеза. Целта му е да подготви условия за създаване на постоянно действаща международна организация, която да генерира протестно движение за излизане на Италия, а и на цяла Европа, от НАТО. Девет депутати от италианския парламент, италиански общественици, както и представители на девет европейски страни (Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Кипър, Латвия, Португалия, Финландия, Швеция) и САЩ вече са потвърдили участието си.

Организаторите призовават онези, които не са в състояние да дойдат в Рим на 26 октомври, да подкрепят протеста като изразят своята солидарност на адрес: [email protected]
*Радко Ханджиев – научен работник и публицист, доктор по история. Председател е на правозащитната неправителствена организация Гражданско сдружение “Асоциация на данъкоплатците в България”.

Източник: Поглед Инфо.