Протестните настроения в източна Украйна нарастват

Привържениците на федерализацията  на Украйна разширяват своето присъствие в източната част на страната. До Донецк в Константиновка е превзета сградата на градската администрация и сградата на местните правоохранителни органи. По думите им, те започват «подготовка към референдума за суверенитет на самопровъзгласената Донецка народна република, насрочен за 11 май».

Същевременно в Луганск привържениците на федерализацията по време на митинга в неделя (27 април) са обявили за създаването на «Луганска Народна Република». Това съобщи украинското радио «Свобода».

В този град, където преди няколко дни бе създаден координационен щаб на югоизточна Украйна за работа в други райони, привържениците на федерализацията  поставиха ултиматум на властите в Киев. По-специално, протестиращите настояват за «амнистия за всички участници на протестното движение в източната част на Украйна, а също да бъде признат руския език като официален, както и да се проведе референдум за самоопределяне на региона». Ако до 29 април техните искания не бъдат изпълнени, те се заканват да «преминат към активни действия».

Междувременно, според украинските медии, назначеният за губернатор на област Донецк от властите в Киев олигархът Сергей Тарута, предложи на и. д. президент на Украйна Александър Турчинов да проведе референдум за прехвърляне на допълнителни правомощия спрямо регионите на Украйна и да бъде създадена общинска полиция.

При това, Тартута нищо не спомена за статута на руския език като втори официален в Украйна, за което настояват руснаците в източна Украйна. Той смята, че референдумът трябва да се проведе на 25 май, в деня на президентските избори. Преди това обаче, протестиращите в източна Украйна са обявили датата 11 май за провеждане на референдума за статута на региона в състава на Украйна. Протестиращите са заявили, че няма да провеждат в източна Украйна президентски избори, а предложението за провеждане на референдума и президентските избори в един ден, смятат за уловка. Според тях Киев се опитва да привлече избиратели за президентските избори, които са на ръба на срив.