Протестна акция в Молдова

В неделя молдовската социалистическа партия (ПСРМ) и „Наша партия“ на Ренато Усатий изведоха на улиците на Кишинев между 40 и 50 хиляди души и започнаха безсрочна протестна акция. По този начин към протестиращите десни за пръв път се присъединиха левите. Левите и десните стоят в различни лагери- първият пред сградата на правителството, а другият –пред сградата на парламента. Протестите се провеждат под един лозунг – „Долу олигарсите“, но под различни знамена – десните протестират под знамената на ЕС и Румъния, а левите- под знамето на Молдова. Последните обещават да обкръжат резиденцията на президента и да го принудят да си иде, пише „Независимая Газета“, цитира ИА Фокус.

Сградите на молдовския парламент и резиденцията на президента са разположени една срещу друга, така, че палатковият лагер на ПСРМ и „Наша партия“ е еднакво отдалечен от законодателната и изпълнителната власт, която иска да застави да си иде по мирен път. По думите на Ренато Усатий , обаче, ако „мълчаливият президент“ не си отиде сам, то към неговата резиденция ще тръгне колона недоволни граждани.

Трябва да се отбележи, че на фона на антиправителствените протести, които не престават в Молдова през последните месеци, генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд подложи на жестока критика молдовските власти, като заяви, че страната „все още остава в ръцете на олигарсите“ и представлява „окупирана държава, която трябва да бъде върната на гражданите“.