Промяната започна. Чрез новия си президент САЩ отдават на Русия уважението, която тя заслужава

Като постулат в политиката на САЩ е, че президентите демократи (уж социалисти, уж по-леви) започват войни, а републиканците (уж по-консервативни) слагат техния край. Ново доказателство за това е, първият разговор между Доналд Тръмп и Владимир Путин. Президентът на САЩ изпълни ключовото си предизборно обещание, а руският му колега отново прояви мъдрост и отговорност. Двамата заявиха готовност за установяване на партньорски диалог, за обединени усилия в борбата с международния тероризъм, за изграждане на нови отношения, основани на взаимното уважение. Зад протоколните фрази на двамата лидери се крие реална заявка за нова ера не само в двустранните отношения, а в целия световен ред. Светът постепенно става многополюсен, а това ще охлади напрежението, генерирано от остарелия възглед на досегашния елит във Вашингтон, че страната им е едноличен хегемон.

Чрез новия си президент САЩ отдават на Русия уважението, която тя заслужава, гарантирано от териториалните размери и природните й ресурси, от военната мощ, но и от историческото и духовното наследство и приноса й за победата над фашизма и борбата с тероризма. Тръмп фактически призна и естественото право на Русия да има своя сфера на интереси и влияние.

Най-после във Вашингтон се появи лидер, който прозря, че единственият начин да бъде победен тероризмът е в битката с него да се обединят усилията на Запада и Русия. Тръмп и Путин слагат началото на нещо голямо въпреки яростната съпротива на вашингтонската „партия на войната“ и военнопромишления комплекс.

Към новата световна архитектура трябва да се стреми и нашата страна. Стана очевиден провалът на ястребите, които пригласяха на антируската истерия, на санкциите, които поругаваха вековните ни специални отношения с Русия. Те вкупом съгрешиха и непотребни станаха за България и българската политика. Загубата им на президентските избори у нас е крах и на погрешната им политика на международната арена.

Източник: Епицентър.бг, Светлана Шаренкова