Продължава битката за храма в Колосовая

Привържениците на „Киевската патриаршия“ се опитват да превземат храма „Йоан Богослов“ в с. Колосовая в Кременецки район на Тернополска област в Украйна, съобщи „Православие.ру“.

След неуспешния опит за превземане на църквата през пролетта тази година и отказа на селските власти да съдействат на нападенията, те решили да действат по друг начин – да блокират пътя „Доманово-Ковел-Черновци“, затваряйки го за движение на автомобили.

„Радикалите са стигнали в близост до храма, но са видели, че около него стоят мъже и жени и са се върнали“, цитира порталът думите на секретаря на Тернополската епархия протойерей Стефан Балан. Както отбеляза свещенослужителят, в с. Колосовая голяма част от населението подкрепя каноническата Украинска православна църква.

„Православните защитиха храма си, но ние разбираме, че ще има продължение на нападенията“, счита секретарят на Тернополската епархия.

Блокирането на шосето е преустановено след среща с И. Кулчицки, заместник-директор на отдела по култура, религия и националност в Тернополска област, който обеща да разгледа ситуацията.

На свой ред разколниците обещаха да продължат да действат радикално.