На МАКС 2015 продадоха самолети за над 1 млрд. USD

Руският Sukhoi Superjet 100 (SSJ, „Сухой Суперджет“) е на път да се превърне в истински хит на авиоизложението МАКС-2015, което беше открито вчера в Русия. Само за първите два дни са сключени договори за продажбата му на стойност над 1 млрд. USD, пише факти.бг

В центъра на тазгодишното изложение е гражданската авиация и подписаните договори за SSJ100 са доказателство за това, коментират експерти. „При предишното издание, през 2013 г., бяха сключвани основно договори в областта на военната авиация. На това изложение напълно съзнателно акцентираме на гражданската авиация”, каза Андрей Богинский, заместник-министър на промишлеността и търговията на Руската федерация.

Освен вече сключените сделки за около 20 броя самолети, се водят и усилени преговори за производството и доставката на SSJ100 на Иран. „Иранците проявяват силен интерес към този тип машини. Водят се преговори. Става дума за около 10 броя машини”, каза Богинский.

SSJ100 е самолет, който се произвежда от руската компания „Сухой”. Той е предназначен за извършване на полети на къси и средни разстояния (до 5000 км). Това е първия пътнически самолет създаден от Русия, след разпадането на СССР и първият такъв, в който се използват цифрови технологии.

Целта на проекта е да заеме част от регионалния пазар на турбореактивни самолети и да замени самолетния парк от Як-42, Ту-134 Ту-154 на руските авиопревозвачи на къси и средни разстояния. Максималната тежест при излитане е 45.8 тона. Разполага с два турбореактивни двигателя Powerjet SaM146, които са френско-руско производство. Дължината на самолета е 29.94 м., а размахът на крилете – 27.8 м. Височината е 10.28 м.